KASTAV DOBIO KUĆU BELICE muzej posvećen omiljenom vinu

“Belica – kvaliteta je stigla, na redu je količina”

 

Prigodnom svečanosti na koju je došao veliki broj ljubitelja vina u Kastvu je otvorena Kuća Belice. Muzej u kojem je predstavljena povijest vinarstva i vinogradarstva na nekad vinogradima bogatom području Kastva predstavili su najznačajnijih članovi Udruge Belica Miljenko Host, Radenko Srdoč i Ivica Rubeša.

Svečanost je uveličao i velik broj članova Hrvatskog konzulata europskog vinskog viteškog reda kao i gosti iz niza hrvatskih gradova koji su se s članovima Belice zbližili na vinskim sajmovima. Radno vrijeme Kuće Belice još nje objavljeno tako da se sve informacije mogu dobiti putem TZ Kastav.

Belica je inače lagana, cvjetna, svježa kupaža bijelih sorti grožđa. Dominantna je malvazija koja se nabavlja u Istri, dok se na kasatavskom području uzgajaju i malvaziji dodaju autohtone sorte mejsko, divjaka i verdić. Iako je nekad to vino bilo na najnižim kvalitativnim granama, korištenjem moderne tehnologije, stvaranjem uvjeta koji priliče današnjoj tehnologiji proizvodnje vina došlo se do vrlo korektnog proizvoda čiji je sada osnovni problem količina. Trenutna je produkcija Belice manja od 10 tisuća boca što je nedostatno za bilo kakav, pa čak i unutar kastavskih ugostiteljskih objekata, ozbiljniji plasman. Kvaliteta je stigla, na redu je količina