VINARIJA AGRIS aklamacija kvaliteti i odanosti hrvatskim sortama

 

Nije baš jednostavno u zemlji gdje je desetak etabliranih proizvođača graševine iz Slavonije, Baranje ili s iločkog prostora, njima, gradskim “fighterima” dobiti naslove koji tvrde kako je Agris graševina jedna od najboljih u Hrvatskoj!

Vizija, hrabra i u samom startu pomalo neshvaćena, ovih dana dobiva potvrdu ispravnost.  Vinarija Agris koju su zajednički pokrenuli bračni par Lešić, Jadranka, profesorica kemije za koju su se otimala i pojedina ministarstva te Boris, čovjek koji je zajedno s generacijom ljudi rođenih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća stvarao temelje modernog hrvatskog marketinga, u nepunih je pet godina došla do osvajanja prve stepenice na putu prema vinskim vrhuncima, što im je sasvim sigurno cilj.

Krenuli su atipičnim putem u kojem su se željeli baviti isključivo – vinima. Nemaju svoje vinograde već na pojedinim, ponajboljim pozicijama zakupljuju otkup grožđa. Počeli su s malvazijom i graševinom, no upravo im je lani u ovo doba predstavljeni prvi škrlet bio puni pogodak i pokazivanje krajnje iskrenosti koju su iskazivali prigodom pokretanja vinarije. Želja im je bila stvoriti vlastitu lepezu apsolutno autohtonih sorti, pokazati Hrvatsku u svoj  vinskoj raskoši. I dok su s malvazijom relativno brzo došli do najviših odličja, mada i ne čudi jer dolazi s prostora čuvene Santa Lucije, graševina im je ovih dana doživjela prave ovacije strogih domaćih vinskih stručnjaka. Ono što posebno veseli, njihovo je uključivanje u popularizaciju moslavačkog škrleta, zanimljive, lagane, voćne viske sorte koja u ovim godinama obnove dosegnula površinu od 100-tinjak hektara te je, baš kao i međimurski pušipel,  na nedavno okončanom londonskom Decanteru dobio sjajne ocjene. Ne njihov nego vinarije Voštinić-Klasnić, no ne sumnjamo da kad i oni u London pošalju svoj škrlet neće dobiti sjajna, možda i zlatna odličja.

Agris je pred konačnim preseljenjem i otvaranjem zaokružene proizvodne priče u okolici Samobora gdje su kupili derutni poslovni pogon koji pretvaraju ne samo u modernu vinariju, nego i u svoj doma. Nevelika produkcija od nekoliko desetaka tisuća litara, ali hrabrost od prvog dana iznošenja svojih vina na najstrože sajmove, bilu su dakako i na jednom od prošlih Decantera, donosi im ovih dana silna priznanja. Nije naime baš jednostavno u zemlji gdje je desetak etabliranih proizvođača graševine iz Slavonije, Baranje ili s iločkog prostora, njima, gradskim “fighterima” dobiti naslove koji tvrde kako je Agris graševina jedna od najboljih u Hrvatskoj!

Ne sumnjamo kako će širiti svoju priču o Hrvatskoj, zemlji nevjerojatne lepeze vinske autohtonosti, kako će se možda posvetiti i pušipelu, furmintu, kraljevini ili nekoj od oživljenih sorti s Kvarnera koje ustrajno njeguje Ivica Dobrinčić – ne treba ipak zaboraviti kako su unatoč životu u Zagrebu i sada Samoboru, oni Riječani –  i dosegnuti neke nove – hvalospjeve. Jer je, Agris je sasvim sigurno – veliko ime u dolasku.