RESTORAN BADI LOVREČICA – gastronomski raj obitelji Badurina

Posjetili smo restoran Badi i na samom početku želimo reći kako jedva čekamo povratak u ovaj gastronomski raj. Na pola puta između Umaga i Novigrada, u ribarskom mjestu Lovrečica smjestio se obiteljski restoran Badi. U vlasništvu je obitelji Badurina od 1986. godine. Nekad tradicionalni, rekli bismo i riblji, danas finne dining restoran, od 2017. godine član je prestižne udruge JRE, ne prestaje oduševljavati svojim rastom i podizanjem ljestvice kvalitete.

Restoranu je potrebno imati svoju filozofiju i viziju, morate se  voditi s određenom idejom, davati si smjernice i imati cilj kako bi na kraju bili uspješni, misao vodilja je obitelji Badurina. Naš dosadašnji uspjeh produkt je cjelogodišnjeg rada, edukacije i participiranja na polju gastronomije.
Educiramo se i korak po korak rastemo. Naš klasični menu kroz godine se počeo mijenjati i kretati iz tradicionalnog prema fine dinningu. Malo pratiš scenu, logično s hranom se mijenja i ponuda vina i restoran je u jednom trenutku doživio veliki zaokret. Naprosto, desila se selekcija gostiju, što je bilo logično pretpostaviti, no i ta faza rasta je iza nas! Danas sa ponosom možemo reći kako smo neizostavna stanica kako domaćih, tako i mnogih gostiju iz Austrije, Slovenije i Italije. Naša najveća snaga i kvaliteta leži u kontinuiranom radu s lokalnom, svježom namirnicom koju nabavljamo u radijusu od 100 kilometara te njezinim tretiranjem na najispravniji način kako bi gostu ponudili samo najbolje. Tehniku rada se mora poštovati, ali isto tako mora se dati jelu neki svoj potpis, potpis restorana, sa žarom nam je pričao mladi Ivan Badurina.

Uz očitu  zainteresiranost medija koja naravno doprinosi imidžu samoga restorana, priznaju kako im je još uvijek puno draža ona koja dolazi od strane gosta. Njihov povratak u restoran i osmijeh sa kojim odlaze još uvijek su najbolja nagrada njihovom trudu i posvećenosti.

Gosti prepoznaju upravo taj trud i njihova izmjena iskustva iz restorana je, tvrde, neprocjenjiva. O stresu ne govore, dapače na njihova lica se na spomen stresa navlači osmijeh. Priznaju, u stresu smo najbolji!

Danima postavljamo degustacijski menu, fotografiramo ga i iskreno prezadovoljni smo s njime. Ali prava istina je da nakon 50 tanjura istoga, tražimo novi izazov, zato često dnevni menu volimo gostu sami prezentirati, ovisno o namirnici koja je trenutno svježa ili sezonski aktualna. Najljepše je dobiti gosta koji se prepušta u naše ruke i pušta našoj kreativnosti na volju. Stvorili smo tip restorana koji nam to dopušta i u kojem se u krajnjoj liniji to očekuje , a nama donosi slobodu i mogućnost kreativnosti iz dana u dan. Volimo reći kako je najljepše uzeti namirnice koje trenutno imaš i od njih nešto napraviti, obično takve stvari ispadnu najbolje u našoj ponudi i nerjetko završe na karti jela, pojašnjavaju Badurine.

Imali smo prilike probati sedam fantastičnih jela, nećemo ulaziti u to jesu li stvar improvizacije ili redovne ponude restorana ali zaslužuju .da napišemo kako svako od ovih jela neponovljivo. Ponuda vina je uistinu raznolika i može se reći kako obitelj Badi ovdje nije ostavila prostora za improvizaciju, dapače, teško da ćete poželjeti neko vino koje nemaju, odnosno sigurno postoji dostojna zamjena. Napuštamo Badi pod utiskom ove obiteljske uslužnosti, nenametljivosti, pozitive i prije svega sjajne ponude i kao što sam na početku naglasila, jedva se čekamo vratiti.

 

 

Piše: Daria Grošić

Photo: Robert Pichler