RIO MARE I WWF ADRIA spas mora i ribarstva u održivom razvoju

U zagrebačkoj La Grmi, unikatnom prostoru bivše tvornice perja, danas jednom od zanimljivijih ugostiteljskih prostora,  održan je okrugli stol na temu stanja svjetskih mora, očuvanja ribljeg fonda i važnosti odgovornog ribolova. O ovim važnim temama, pred brojnim
uzvanicima i predstavnicima medija raspravljali su uvaženi gosti: Luciano Pirovano, direktor održivog razvoja Bolton Food, Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji, dr.sc. Sanja Matić Skoko s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Laboratorij za ihtiologiju i priobalni ribolov, dr.sc. Tibor Janči sa Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Laboratorij za tehnologiju mesa i ribe te dr.sc. Leon Grubišić, voditelj Laboratorija za akvakulturu s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Split raspravljali o temama koje se nipošto ne smiju ignorirati.


“Moramo poduzeti korake, poslovanje mora biti održivo i odgovorno. Potrošači danas žele više od kvalitete, žele odgovornost”, istaknuo je direktor održivog razvoja Bolton Food, Luciano Pirovano, a s njim se složio i Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF-u: “Promijene su nužne, zaštita morskih resursa je od iznimne važnosti jer je neodrživ ribolov problem, ne samo za prirodu već i za ljude koji žive od ribarstva.”


Upravo zato je tu suradnja WWF i Rio Mare. Oni čvrsto vjeruju kako je njihova odgovornost poštivati more i njegovu biološku raznolikost. Naime, Rio Mare se obavezao da će, u suradnji s WWF-om, do kraja 2024. godine cjelokupna proizvodnja potjecati iz održivih izvora ribarstva. Neke od njihovih proizvoda koji s ponosom nose MCS oznaku, certifikat koji jamči adekvatni standard za održivi ribolov i sljedivost proizvoda iz ribarstva, imali su priliku kušati svi oni koji su prisustvovali ovom hvalevrijednom okruglom stolu na kojem se ukazalo na probleme očuvanja ribljeg fonda i važnosti odgovornog ribolova.


Znanstvenici koji su uveličali ovaj okrugli stol složili su se kako ne rade aktivizme zbog aktivizma, već da temelj upravljanja resursom mora biti znanost. Stanje na Mediteranu je kritično, no sreća je što se svijest o ovom gorućem problem podiže, a upravo ovakvi projekti pravi su put prema promjeni na bolje. Put održivog razvoja, put na kojem su se zajedno za Oceane udružili Rio Mare i WWF.