NAJSJAJNIJE ZVIJEZDE DECANTERA bez maksimalnih bodova

U kategoriji “Best ih show” gdje se plasiralo 148 vina ni jedno nije osvojilo maksimalnih 100, pa ni 99 bodova. Najbolja je ocjena bila 98 bodova s čime se zadovoljilo 25 vina. Uz velik broj francuskih pa i australijskih, tu je bilo i niz španjolskih, portugalskih, novozelandskih, čak i engleskih vina.

Ili zanimljivi talijanski standard Donnafugata s Ben Ryem koji dolazi s Pantelerije – slatko vino u cijelosti dobiveno od sorte Zibibbo. Pažnju nam je privukao i turski Urla s vinom Boğazkere koji je dobio nešto manje, 97 bodova.

Istaknimo i to da se u kategoriju najboljih vina plasiralo i čak četvero Slovenaca – trojica iz Goriških brda: Gašper  s Cabernet Francom, Šćurek i Rebula Up te Simčić s Leonardom –  dobili su po 97 bodova, baš kao i Vina Gross iz Štajerske za Iglič furmint. Za nadati se kako će i hrvatska vinska scena dogodine imati barem jednog predstavnika u toj kategoriji!

Na kraju i malo egzotike. Nagrade za najbolja vina otišla su i u Gruziju, Grčku, Mađarsku, Njemačku dok je najegzotičnije bilo japansko vino proizvođača Suntory – Tomi No oka koshu, bijelo vino iz regije Chubu dobilo je – 97 bodova.