16. NATJECANJE DECANTER 2019 hrvatskim vinima 7 zlata – Fakin i Damjanić na korak do platine

Na upravo objavljenim listama najboljih vina Decenater 2019 170 je hrvatskih vina! Zlatom su se okitili ATC – Coronica s Gran teranom, Damjanić s bijelim Clementeom, Fakin s malvazijom istarskom, Rossi s istom sortom, zatim kao veliko iznenađenje pazinska vinarija Anđelini s malvazijom, potom Vina Laguna – Festigia malvazija Vižinada, te Vron Bod s plavcem. Svi su osvojili po 95 bodova osim Damjanića i Fakina kojima je pripalo golemih 96 bodova što znači da su se našli samo na korak od platine, do trenutka kad je i Hrvatska mogla biti uvrštena u najprestižniju kategoriju “best in show”! Ono što je također simptomatično, od ukupnog broja zlata, čak je šest istarskih vina što još jednom potvrđuje kako se ovaj hrvatski poluotok nalazi na karti najboljh vinskih regija Europe.

Srebrnim se medaljama okitilo 55 hrvatskih vina, dok je njih 77 zaslužilo broncu. Ukupno dakle 170 medalja i priznanja kojih je dobilo 31 vino, s ovogodišnjeg Decantera stiže u Hrvatsku.

Od 17 tisuća vina pristiglih na ovogodišnje natjecanje Decantera, 50 ih je osvojilo najviše priznanje, dobila su status najboljih  vina 2019. godine. Ispod njih je 148 vina s platinastom nagradom, 480 je zlata, 4164 srebra da bi se brončanom medaljom okitilo njih 7376. Uz zemlje koje tradicionalno imaju najbolja vina na Decanteru – Francuska s 13 najviših postignuća, Španjolska s osam – svojim je plasmanom sa šest vina na treće mjesto iznenadila Australija. Jednako toliko ima i Portugal, tek iza njih su Italija, Južna Afrika,… veliko su iznenađenje izazvali po jedno vino iz Grčke i Gruzije  koja su se također okitila nagradama “best in the show”. Jako je velik i napredak Kine – osam zlatnih medalja tako da se proizvodnja vina uistinu maksimalno globalizira.