DAN OTVORENIH VINSKIH PODRUMA ISTRE fešta za sva osjetila

Jubilarni, 20. Dan otvorenih vinskih podruma Istre privukao je i ove godine na desetke tisuća zaljubljenika u istarska vina. Tradicionalno taj se dan obilježava uvijek zadnje nedjelje u mjesecu svibnju, a u njemu participira po prilici stotinu vinara. Radi lakšeg snalaženja grupirani su u nekoliko regija, posjetili smo prostor koji se nalazi između Buzeta i Motovuna.

Prvi je cilj bio Klaudio Ipša, najbolji hrvatski proizvođač maslinovog ulja koji se lani na tržištu pojavio i s odličnim maceriranim vinima. Sivi pinot i malvazija kao i jako dobra, crna Santa Elena bili su snažni magnet za velik broj posjetitelja koji su stigli u Ipše. Od vrhunskih managera, preko direktora TZ Istre Denisa Ivoševića, turista iz Londona pa onih iz SAD, iz Philadeplphije  sve do vrhunskog enologa, Slovenca Matjaža Lemuta koji je i zaslužan za kvalitetu Ipšinih vina.

Lemut je vlasnik  vinarije Tilia iz Vipave gdje je posebno posvećen crnom pinotu, ali nemali dio svojih aktivnosti i znanja posvećuje i vinima Feravina iz Feričanaca. Prava riznica znanja o vinima, Lemut je i osoba spremna na kritičke i vrlo jasne razgovore o svim vinskim trendovima.

Nakon Ipše cilj je bio živopisni kraj poznat i po tartufima – okolica Vrha. Konkretno Medveje gdje su čak tri uspješne vinarije. Posjetili smo Adriana Černeku i Daria Sirotića. Prvi uz istarske standarde ima i jako dobri muškat, dok se Sirotić ističe ujednačenom kvalitetom, na Vinistri njegova malvazija redoviti stiže do zlata, a ne bježi ni od predikatnih vina, onih dobivenih od prosušenih bobica.

 

Kraj je bio u Kjeki gdje na jednoj unikatnoj poziciji nastaju najbolje rakije u Istri. OPG Jermaniš je suvereni osvajač Vinistre s – rakijama.

Kad je u pitanju biska, jako popularna istarska rakija od imele, Jermaniš je i nevjerojatni rekorder: ove je godine dobio deseto uzastopno zlato i najviše ocjene na Vinistri.

Izniman Dan jer osim vinima vinari su goste nudili i autohtonim jelima, pršutima, namazima od bakalara, sirevima,  a bilo je i obilje dobre, tradicijske glazbe.