KRUH (R)EVOLUCIJA Petrićevim putem do zdravog kruha

Hrvoje Petrić, kao vrsni promotor najviših gastronomskih dostignuća poznat je i kao zakleti zastupnik poštivanja prirodnih procesa u proizvodnji hrane. Uz sve njegove vrline, znanja i neumorni istraživački duh, iznimno je poznat i kao osoba koja s punim pravom  nameće sasvim drugačiji pristup u proizvodnji kruha, namirnice koju moderni prehrambeni trendovi u velikoj mjeri odbacuju kao – nepotrebnu. Bez razloga jer ono  na što je usmjerena oštrica  napada nutricionista je kruh koji se pravi na protuprirodni način, s gomilom aditiva i s uistinu malom ili nikakvom nutritivnom vrijednosti.

Petrić zastupa princip prema kojem se kruh proizvodi isključivo od brašna, dobivenog od ekološki uzgojenih žitarica  mlijevnih na “starinski” način, cvijeta soli i vode. Kvasac je pak samostalno proizveden – sourdough metodom čime je prirodni proces zaokružen.  Petrić je razvio i čitav niz posebnih kruhova u koje se dodaju, također prirodni, dodaci tako da se neki od takvih njegovih kruhova promeću u – samostalni obrok.

E sad sve to što o kruhu zna, na zagrebačkom je R&B festivalu ponudio posjetiteljima na radionici održanoj u zagrebačkoj Gliptoteci znakovitog naziva Kruh (R)evolucija. U  goste je pozvao svoje kolege, istomišljenike koji idu u red istinskih majstora pečenja kruga. Bili su to Nataša Đurić iz Hiše Franko koju vodi ponajbolja svjetska chefica Ana Roš, potom Anita Šumer, također iz Slovenije, Sourdoug Mania njezino je radno okruženje te Karlo Vulin, Zadranin koji odnedavno radi u zagrebačkom Bread Clubu.

Njihove su poruke bile skoro identične  onima na koje smo navikli kod  Petrića: kruh je zdrav, ne treba ga izbjegavati, štoviše i dapače, ali uz jedna uvjet – mora biti pripremljen s vlastitim, sourdough kvascima, onima koji nastaju iz tijesta nastalog od brašna i vode unutra kojeg se razvijaju specifični mikroorganizmi što polako stvaraju – prirodni kvasac. Kako se čini bilo bi dobro da se njihova iskustva primjene na navike prehrane širokog kruga stanovništva, ponajprije na sastav jelovnika u vrtićima i školama.