KAVANA GRAD RIJEKA otmjeno gostovanje dvorca Belaj

Jedan od najpopularnijih riječkih “dnevnih lokala” , kavana Grad smješten na idealnom dodiru mora i glavne riječke tržnice ugostio je vinare iz istarskog Belaja. Možda najprodornija nova vinarija, u ruskom vlasništvu, dolazi ispod obronaka Učke tako da u odnosu na ostale istarske vinare uistinu ima jedinstveni, potpuno drugačiji terroire. I sam pristup stvaranju vina je drugačiji, unekoliko bliži francuskom razmišljanju u kojima je manje agresivan utjecaj kvasaca.

Odlična atmosfera, početak sljubljivanja vina i jela bio je od 17 sati tako da se izbjeglo prekasnu konzumaciju. Uz elegantna jela u nizu sljedova servirala se odležana malvazija iz 2012. godine, ali i ona iz 2017. što je prema mnogim enolozima optimalno vrijeme da bi malvazija došla u punu formu. Iako se dominantno preferira vrlo mlade, pa se tako već na veliko konzumiraju one iz 2018. godine, dvogodišnja malvazija doseže korpulentnije tijelo, bolje je izbalansirana, istina manje je u njoj svježine ali zato dobiva na aromatičnosti.

oznorWO

Druga malvazija, iz 2012. godine, bila je već jedno vrlo ozbiljno, korpulentno vino koje je svoju punoću dočekalo u hrastovim bačvama. Ide uz jednaka, snažnija, mesnija jela. I s chardonayem, koji je jedan od Belajevih fortea, se išlo sličnim smjerom. Mlađi je bio također iz 2017. godine, a i tu bi se kao i za malvaziju moglo izreći sličnu konstataciju, dok je chardonay moćnijeg tijela bio iz 2014. godine.

Grad? U punoj formi! Ugostiteljski objekt koji su osmislili i vode Anja i Tin Žulić ide u red onih koji prvenstveno preferiraju stvaranje emocionalne veze sa svojim gostima, skoro pa obiteljsku atmosferu. Kad je pak riječ o ciljanim gostovanjima pojedinih vinara, takva je “kemija” još vidljivija. Gastronomski iskoraci su vrlo moderni, naklonjeni tradiciji ali, dakako, interpretirani na apsolutno svjež način u okusnom ali i  vizualnom smislu.