EMIL PERDEC NA URBANOVU slatka radionica posvećena muškatu

Kao i u mnogim drugim djelatnostima, Međimurska županija i kad je vino u pitanju ide u red najnaprednijih u Hrvatskoj. Svoju autohtonu sortu pušipel uzdigli su do iznimne kvalitete, do pravog vinskog brenda koji ima i veliku privlačnost unutar sve brojnijeg pokreta vinskog turizma. Urbanovo, tradicionalna međimurska svetkovina je u Štrigovu, gradić i vinorodno područje na samoj slovenskoj granici dovela velik broj stručnjaka i gostiju.

Jedan  od njih bio je i Emil Perdec, sommelier kojeg se s razlogom obasipa epitetima poput – najeduciraniji, najbolji, najaktivniji…. On je pak održao  radionicu o – muškatu žutom, o magiji koja dolazi dok se konzumira to nekad “žensko”, danas općeprihvaćeno desertno vino.

Sjever Hrvatske i inače svoju šansu vidi u razvoju predikatnih ili desertnih vina koja postižu jako dobre cijene, a istodobno se ne traže u velikim količinama. Zagorsko ili međimursko područje je za uzgoj tih vinskih sorti pogodno tako da je takav put tim ispravniji.

Na međimurskoj radionici izloženi su bili muškati žuti ili otonelli, godišta od čak 1997., Cmrečnjakov polusuhi muškat žuti, ili Štamparova kasna berba iz 2006. godine, no većina je ipak bila iz lanjske ili predlanjske berbe. Uz navedene vinare svoja su vina bili izložili još i Horvat, vinarije DK te Knehtl Medenjak, Kunčić te Novak.

Velik broj prisutnih bio je jako zadovoljan s onim što su čuli i kušali na tom slatkom masterclassu, a i Perdec se međimurskim vinima i vinarima obratio s  velikim poštovanjem. S razlogom.