MINISTAR HORVAT NA URBANOVU 55 milijuna eura za razvoj HR vinarsta

Na 20. tradicionalnom Urbanovo u Štrigovi, ujedno i 11. Festivalu Pušipela,  ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske osvrnuo se na stanje u hrvatskom vinarstvu

 „Ova nam manifestacija jasno pokazuje kako se daljnji razvoj našeg cjelokupnog gospodarstva mora temeljiti na kvaliteti. Tome su dokaz i  vina  u Međimurju, koja iz godine u godinu osvajaju prestižne svjetske nagrade. Tako su se samo u 2018. godini međimurski vinari okitili sa 6 prestižnih nagrada Decanter, pa sada očekujemo da ta brojka ove godine bude još veća“, istaknuo je Horvat te naglasio kako je Vlada uvela novitet prema kojem se zakonodavni okvir kreira zajedno sa strukom.

Matija Posavec, Suncana Glavak, Darko Horvat, Grgic Zoran, Stanslav Rebernik, David Stampar

Primjer takve politike su i nedavno doneseni Zakon o vinu kojim se daje snažan doprinos daljnjem razvoju kulture ispijanja vina i proizvodnje posebnih, autohtonih sorti kao što je međimurski pušipel, ali i Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. U tom smislu, mogu naglasiti kako će se stvari ubuduće radikalnije i brže mijenjati, a sve u sinergiji države i lokalnih samouprava s akademskom zajednicom i realnim poduzetničkim sektorom“, zaključio je ministar.

Uz njega, svečanosti otvorenja prisustvovali su i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Sunčana Glavak, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik, predsjednik uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Društva vinara i vinogradara “Hortus Croatiae” David Štampar, dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grlić, te mnogi drugi.

Govoreći o  Zakonu o vinu,  Sunčana Glavak je istaknula kako je njime omogućeno rasterećenje od 33 posto u odnosu na postojeće propise, što je ukupno 12 milijuna kuna koji se vraćaju sektoru vinarstva za njihove potrebe i aktivnosti.

Ovo je jedan od način da se oda priznanje onima koji vrijedno rade svih 20 godina na razvoju ove manifestacije, ali i svima koji ulažu u gospodarstvo Međimurske županije. Ovim putem ujedno želim dodatno potaknuti naše vinare da se prijave na natječaje iz financijske omotnice o kojoj je govorio i ministar, a koja do 2024. godine iznosi oko 55 milijuna eura, odnosno 11 milijuna eura godišnje. Ta će im sredstva omogućiti ulaganje u jaču promociju, ali i izlazak na nova tržišta“, napomenula je  Glavak.

Da je Urbanovo kruna nečega što traje cijelu godinu, istaknuo je župan Posavec, a za što su zaslužni sami vinari kojima je tim putem čestitao na predanom i vrijednom radu, ali i nagradama koje dobivaju na državnim i međunarodnim ocjenjivanjima.

Danas možemo s ponosom reći da je Urbanovo manifestacija nacionalnog karaktera, što je bila i prvotna namjera kada smo krenuli u organizaciju prije punih 20 godina. Iz godine u godinu sve više rastemo, te na taj način baštinimo Međimurje u skladu sa suvremenim trendovima“, naglasio je u svom govoru predsjednik Udruge „Hortus Croatiae“ David Štampar.