NEW WINE FESTIVAL TBILISI tamo gdje su rođena orange vina

New wine Festival Tbilisi 2019 održan na lokalitetu Mtatsminda park je najzančajnija vinska smotra u Gruziji. S obzirom na silni, brzo rastući trend proizvodnje i konzumacije orange vina, možemo ga definirati i kao jednog od najzanimljivijih na svjetu. I u Hrvatskoj je već petnaestak vrlo kvalitetnih proizvođača takvih, maceriranih vina, tako da se i nama taj festival nameće kao jedan od najživopisnijih u Europi.

Istina, Gruzija je poprilično teško dostupna država, nalazi se u politički iznimno trusnom području tako da je do nje niskobudžetnim letovima nemoguće stići. S ruske je kopnene strane ulazak nemoguć, ali ako se na vrijeme rezervira let, iz Venecije se preko Atene ili Kijeva može dobiti povratni let već za dvije tisuće kuna. S obzirom da u Gruziji cijene nisu visoke, sve se zajedno može promatrati i kao fantastični izlet, čaki i egzotično poutovanje.

S druge strane, bez obzira na daljinu il tešku dostupnost, 10. jubilarno izdanje ovog festivala privuklo je i mnoštvo stranaca, pa tako i s naših, ili nama bliskih područja.

U čemu je tajna? Pa u činjenici da su arheolozi na području Gruzije pronašli amfore u kojima se na takva način, pojednostavljeno rečeno produženom maceracijom, proizvodilo vino prije nekih osam tisuća godina. Gruzija je i danas proizvođač amfora koje su postale sve traženija roba na tržištu, pa tako i hrvatskom. Jedan od pionira proizvodnje vina iz amfore kod nas bio je  Marino Markežić koji je u svojoj robnoj marki Kabola imao i jedno takvo vino. Istina kad je krenuo nije bio baš shvaćen, trend je naprosto bio drugačiji, da bi ga se danas smatralo – avangardom.

Gruzijci inače amforu nazivaju Qvevri pa je tako primjerice i u Hrvatskoj Šember proizveo svoj Qvevri rajnski rilzing.

U svakom slučaku upišite si u notes: 11. izdanje New wine Festival Tbilisi održat će se tradicionalno – druge subote u svibnju. S obzirom da nam je poznata narav zaljubljenika u orange vina, ne sumnjamo kako  im neće biti teško potegnuti do – Gruzije.