RADIONICA FILIPA SAVIĆA NA 26. VINISTRI malvazija je vino velikog potencijala starenja

Filip Savić, član HSK i jedan od najboljih hrvatskih sommeliera koji skoro svakodnevno drži predavanja i radionice širom Hrvatske – u zadnjih sedam dana svoje znanje ponudio polaznicima tematskih okupljanja u Novalji i Makarskoj – začinio je zadnji dan 26. Vinistre  u Poreču predavanjem Neotkriveni potencijali Malvazije istarske.

Njegov je dominantni stav bio kako Malvazija ima puno veći potencijal nego što mislimo. Kako ističe Savić, cilj bi morao biti njezino približavanje kako vinskim profesionalcima – sommelierima, enolozima, ugostiteljima – tako i svim konzumentima.

Naime, danas ju javnost percipira gotovo isključivo kao – jednogodišnje vino, kao vino namijenjeno brzoj potrošnji, ili kako se običava dopisati uz nemali broj bijelih vina – konzumirati odmah.

Gosti u ugostiteljskim objektima već sada traže godište 2018., ono što je tek prije nekoliko dana punjeno u boce. A  trebalo bi joj, našoj malvaziji, još najmanje šest mjeseci odležavanja u boci. Tek bi tada došlo do prave forme, da bude zaista spremno za konzumaciju.


S druge strane, eventualno se macerane i barikirane smatra sposobnim za duže odležavanje i razvijanje u boci. Ono što se nerijetko događa je da gosti s visokom kulturom uživanja u vinu, među kojima je velik broj stranaca, znaju usred ljetne sezone tražiti malvazije iz nešto starije berbe, najmanje 2017. godine, znajući iz vlastitog iskustva da su one  tek takve potpuno, ispravno zrele.


Radionica je okupila svojevrsni “dream team” vina i vinara. Prvo od vina bila je malvazija FESTIGIA 2013 MAGNUM porečke Agrolagune, potom KOZLOVIĆEVA malvazija iz 2012., pa DEGRASI 2008., CORONICA 2004., MATOSEVIC 2001. kao i POLETTI 2001. Sve dakle pravi rariteti, arhivske malvazije koje su pokazale itekakav karakter starenja i razvijanja sasvim novih kvaliteta, onih koje se, prema uvriježenom mišljenju kod malvazije nikad ne mogu dogoditi. Naravno, uz vina su bili i njihovi “roditelji”, silno ponosni na ono što su kroz vrijeme učinila njihova “djeca”.

Kako se na kraju pokazalo, nakon vođene degustacije koja je, a zar je uopće trebalo sumnjati uz ovakav postav,  okupila jako velik broj posjetitelja,  većina nas je – žrtva predrasuda. Malvazija najbolja što mlađa? Netočno! Jer malvazija je, kako je u uvodnoj postavki izložio i Filip Savić, vino pogodno za čuvanje, vino koje može postići neke sasvim drugačije dimenzije do kojih se dolazi isključivo pravilnim čuvanjem i – starenjem. Naprosto, malvazija je vino velikog potencijala, sposobno čak i za arhivske dijelove vinskih podruma.