ESPA – KONGRES ZDRAVSTVENOG TURIZMA nagrađeni Terme Tuhelj, Sv. Martin i Energy Clinic

Na kongresu zdravstvenoga turizma organizacije European SPAS Association (ESPA), dodijeljene su nagrade „ESPA Innovation Awards“, za inovativnost pružatelja medicinskoga wellnessa i spa hotela, kao vrlo bitne reference u zdravstvenom turizmu. U kategoriji Spa hotel specijalnu nagradu dobile su Terme Tuhelj, dok je u kategoriji Spa koncept specijalna nagrada otišla u ruke Toplica Sv. Martin. U kategoriji Health spa program specijalnu nagradu dobila je klinika Energy Clinic.

„Zdravstveni turizam vidimo kao veliku šansu za jačanje vansezonske ponude, produljenje turističke sezone i privlačenje gostiju veće platežne moći. Za postizanje veće konkurentnosti hrvatskog zdravstvenog turizma ključno je u prvom redu intenziviranje marketinških aktivnosti radi jačanja imidža Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma. Druga stvar su nove investicije, tj. izgradnja novih i obnova postojećih kapaciteta. Na taj se način približavamo mogućnosti stjecanja međunarodnih certifikata, koji su ključni za povećanje broja stranih gostiju,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević povodom otvorenja kongresa zdravstvenog turizma organizacije European SPAS Association (ESPA), koji se održava u Termama Tuhelj, uz suorganizaciju HGK i partnerstvo HTZ-a.


„Zdravstveni turizam najbrže je rastući dio turističke industrije koji godišnje raste po stopi od 15 do 20 posto. U ovom segmentu Hrvatska ima izuzetno jaku resursnu osnovu i bogatu tradiciju. Riječ je o proizvodu koji nije vezan uz sunce i more i koji kao takav snažno utječe
na produljenje turističke sezone, kako na obali, tako i na kontinentu. Siguran sam u pozitivne efekte ESPA konferencije koja je okupila mnoge inozemne stručnjake koji će sa svojim hrvatskim kolegama razmijeniti primjere dobre prakse kada je u pitanju ovaj vid turističke ponude“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako prema istraživanju TOMAS ljeto 2017., sedam posto turista posjećuje Hrvatsku motivirano zdravstvenim razlozima, dok ih gotovo osam posto dolazi radi wellnessa.


„Potencijal razvoja zdravstvenoga turizma za cjelogodišnje poslovanje je izniman, stoga je i uključen kao dio Strategije razvoja hrvatskoga turizma do 2020. ,“ rekla je pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić, istaknuvši da turisti u ovoj grani troše 20-30 posto više od  prosječnoga gosta te da kroz suradnju na kongresima poput ovoga učimo o najboljima praksa budući da svaka zemlja ima nešto posebno i autohtono za ponuditi svome gostu. U ime organizacije ESPA sudionike kongresa pozdravio je predsjednik ESPA-e Thierry Dubois, koji se osvrnuo na rastući trend fokusa na zdravlje i prevenciju zdravstvenih problema u razvijenim zemljama te izrazio zadovoljstvo angažmanom i razvojem zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj. Događanje okuplja predstavnike 21 europske zemlje, a tijekom kongresa dodijelit će se i nagrade „ESPA Innovation Awards“ za inovativnost pružatelja medicinskog wellnessa i spa hotela, kao vrlo bitne reference u zdravstvenom turizmu.