BRAVO ZA VUKOVAR turizmom protiv depresije

Izvrši direktor švicarske tvrtke Immo Invest  Džek Đordić je prije nekoliko dana istaknuo kako na mjestu derutnog, skoro desetljeće napuštenog vukovarskog hotela Dunav, planiraju izgraditi moderno zdanje  s 4 zvjezdice, 120 soba i 240 ležajeva, uz atraktivne restorane, urede i multimedijalne prostore. Vrijednost investicije je 200 milijuna kuna, planirano otvorenje novog Dunava – 2023. godina.

Siže je to priče koja u Vukovaru, nedvojbeno najvećem stradalniku u borbi za hrvatsku neovisnost, konačno pokreće – turističku budućnost. Istina, u njemu posluje i to vrlo uspješno hotel Lav s četiri zvjezdice, no potencijal tog lijepog grada na jednako tako lijepoj poziciji za razvoj turizma je – fenomenalan.  Iz kojeg god kuta pogledamo, Vukovaru se naprosto postati središtem turizma istočne Slavonije! Pozicioniran u ponajboljoj hrvatskoj kontinentalnoj vinskoj regiji on može postati, kad smještajno ojača, savršenim distribucijskim središtem prema Erdutu i Iloku. Riječ je o dvije vinske pozicije u kojima se proizvode sjajna vina, u kojima posluju podrumi stoljetne tradicije.

Nadalje, istok Slavonije je još uvijek gastronomski nedovoljno otkriveno, istina i jednako tako razvijeno, područje. Da se stvari razvijaju u dobrom smjeru govori i činjenica da je iločki restoran Dunav, smješten na samoj obali jedne od najznačajnijih europskih rijeka kojom se kreće sve više i više kruzera s tisućama turista, stavljen u predvorje Michelinovih zvjezdica. Stoga, više je no izvjesno da do otvorenja novog vukovarskog hotela možemo očekivati i znatno snažniju gastro scenu, najutjecajniju gastronomsku zvjezdicu, prvu u tom dijelu Hrvatske. Koje pak ima goleme mogućnosti u razvoju riječnih, ribljih specijaliteta  kao i mesnih jela po kojima je Slavonija nadaleko poznata.

S vinske strane, u tom ponosnom hrvatskom gradu djeluje udruga Vukovarska vina što okuplja proizvođače s tog područja. No, rekli smo, vrlo je blizu Ilok sa stoljetnom proizvodnjom vina tako da se za relativno kratko vrijeme sve zajedno, uključujući i vinkovačko područje može povezati u skladnu cjelinu. Uostalom, kako se na jedan jako dobar način mogu realizirati turistički potencijali prvenstveno bazirani na eno-gastronomskim pretpostavkama itekako dobro pokazuje nedaleka – Baranja.

U svakom slučaju, Vukovare – dobrodošao u okrilje razvijenog turizma! Osim što je ta grana privrede vrlo dohodovna i brzorastuća, jako je dobra i za odbacivanje teških misli. Turizam naprosto, i turistima i onima koji im nude svoja dobra – smještaj, jela ili vina – donosi radost. Ona je pak odličan lijek protiv – depresije. Zaboravit se na blisku povijest neće niti može, ali – živjeti se mora. S turizmom samo – bolje.