26. VINISTRA POREČ još tjedan dana do najvećeg HR vinskog spektakla

Čak 10 vina okitilo se velikim zlatnim medaljama 

Već činjenica da se za ovogodišnje 11. ocjenjivanje mladih malvazija, koje mnogi nazivaju i “svjetsko prvenstvo malvazija” prijavilo rekordnih 272 uzoraka iz pet država – Slovenija, Italija, Grčka, Španjolska i Hrvatska – dok je ukupno za ocjenjivanje prijavljeno nevjerojatnih 514 uzoraka jasna su najava kako  ljubitelje vina na 26. Vinistri očekuje pravi spektakl okusa. Kvalitetom pristiglih vina jako je zadovoljna i Caroline Gilby, predsjednica ocjenjivačke komisije, a iako su podignuti bodovni pragovi – bronca je od 80 do 82,99 bodova, srebro do 86,99 bodova, zlato do 91,99 bodova iznad čega dolazi velika zlatna medalja – najsjajnijih odličja nikad nije bilo više.

Pa tako izdvajamo Benvenuttijev San Salvatore Muškat koji je dobio čak 93,33 boda te s jednako tako ocjenjenim Geržinićevim Muškatom žutim  čini dvojac najbolje vrednovanih vina aktualne Vinistre. Ukupno je velikih zlatnih medalja dodijeljeno 10, od čega su po tri za teran i malvaziju. Šampionski terani su Benvenuttijeva Santa Elisabeta, Tomazova Barbarosa te  Kozlovićev Teran SL. Najbolje su malvazije Malvazija istarska rezerva Marijana Armana, Rossijeva Templara te Katarina pulske vinarije Benazić.

Najbolja vina autohtonih istarskih sorti, i to tako da su ih izabrali sami ocjenjivači između najbolje ocjenjenih vina, su malvazije Marijana Armana Gcru i rezerva te terani – Valenta Winesa i Tomazova Barbarosa. Očigledno, prema ovogodišnjim ocjenama, najbolji istarski vinogradarsko-vinarski lokaliteti se  nalaze u Vižinadi i Motovunu.

Zanimljivost su i žestoka alkoholna pića koja su se ocjenjivala u nekoliko kategorija pri čemu se brojnošću izložaka i nagradama izdvojio jedan mali proizvođač  – OPG Jermaniš iz Kijeke, sela tik uz obalu jezera Butoniga.

Ono što vjerojatno neće baš oduševiti posjetitelje je činjenica kao je cijena ulaznice 130 kuna. No, 30 kuna se od tog iznosa može iskoristiti ali isključivo prigodom kupnje nekog od vina izlagača u prigodno organiziranoj vinoteci. Vinistra se za posjetitelje otvara u petak, 10. svibnja u 13 sati, otvorena je do 19, dok je u subotu i nedjelju radno vrijeme od 11 do 19 sati.