MARKUS – mala vinarija Danijela Szabe ostvarenje je sna vinoljupca

Jedna od predrasuda na vinskoj sceni jest da dobar vinar na putu do vrhunskog vina mora kročiti kroz vlastite vinograde. Lako je naći puno argumenata za ovu tezu. No izuzetci od ove tvrdnje toliko su uvjerljivi da ih ozbiljna rasprava ne smije zaobići.

Danijel Szabo vinar je koji je odavno dobio etiketu garažist. Pojam vinske garaže širok. Asocijacija na skromne uvjete garaže u ovom slučaju nije primjerena. Sasvim suprotno. Mala vinarija Danijela Szabe ostvarenje je sna vinoljupca. Garaža je u ovom slučaju butik. Njegova strast za vinima nadrasla je pasivnu fazu uživatelja i pretvorila ga u vinara. Uspješan poduzetnik na tom je putu mogao biti beskompromisan. Samo najbolje grožđe dovoljno je dobro, cijena nije presudna. Mala vinarija u njegovoj podsljemenskoj marukuševačkoj vili izrađena je točno po mjeri kod čakovačkog majstora Letine. Bačve dolaze iz Francuske, one najcjenjenije sada već prelaze tiuću eura po svakom barriqueu, no novac, rekli smo, nije presudan. Ne radi tu ni o kakvom hoštapleraju. Granice ulaganja definira izlazni čimbenik, količina butelja. Nekoliko etiketa po najviše nekoliko tisuća boca, to je ukupna godišnja proizvodnja vinarije Markus.

Čim se etiketa pojavila na tržištu, znalci su bili impresionirani. Szabo je priča za sebe, zaključili su i nisu se prevarili. Pomno probrano grožđe s Pelješca intrigantnog pučkog naziva Pepejuh (poskok) Szabo je ponudio na ocjenu vinskom vestivalu u Dubrovniku (Festiwine) i odmah je dobio najviša priznanja i stalne poklonike.

Sljedba vina Markus ima povlaštenu skupinu. To su sretnici koji uživaju kod Szabe, ljeti na terasi, zimi uz kamin. Na tim je druženjima sada preovladavajuća tema babić. Priča s pelješkim vinogradima osobita je uprije svega zato što mikrolokacije imaju gotovo magijsko obilježje: samo točno određeni položaji rađaju grožđem čija kvaliteta nadilazi uobičajene standarde. Slučaj s babićem još je ekstremniji. Primoštenska brdašca u rasteru suhozida i starom načinu uzgoja čuvaju svoje tajne izuzetnih pložaja. Danijel je u dosluhu s primoštenskim šamanima vinove loze. Ukratko: Szabo je postavio nove standarde babića. Jeli to skromnost ili samouvjerenost ili optimalna kupaža ovih osobina: može se još bolje, najavljuje Danijel.

Piše: Rene Bakalović