ORANGE WINE FESTIVAL IZOLA nadmašio sva očekivanja

Ovogodišnje, osmo po redu  izdanje Orange Wine Festivala u Izoli nadmašilo je sva očekivanja. Izlagači koji su došli iz niza država, osim bliskih i susjednih Slovenije, Italije i Hrvatske, stigli su vinari i iz Austrije, Mađarske, Srbije te – Gruzije. Neki od zainteresiranih vinara nisu uopće ni mogli do palače Manzioli, što se može reći i za sve one koji su kao posjetitelji  željeli ući na festival.

Propozicije su vrlo stroge, cijeni se i provjerava izvornost i minimalni udio tvari koje se mogu povezivati s bilo kakvom “kemijom”, posebno sumporom. Dio razloga za ovakvu gužvu možda leži i u činjenici da se festival održava samo jedan dan, bolje rečeno poslijepodne i večer, dio u tome da zanimanje za orange vina permanentno raste.  Ukupno dakle 60 vinara od kojih mnogi idu u red najboljih u svojim državama. Samim time, organizatori se nisu ustezali 8. Orange Wine Festival Izola nazvati najboljim ovogodišnjim eno događanjem u Sloveniji.

Jako je velik broj posjetitelja stigao i iz Hrvatske, posebno iz Istre, Rijeke i Liburnije kojima prepreka nije bila ni cijena ulaznice od 40 eura. Hrvatski izlagači Clai, Ipša, Katunar i Roxanich su bili vrlo zapaženi, tako da ne bi trebalo iznenaditi ako netko od njih  nešto slično inicira i na našim prostorima.