SPLIT SPRING GOURMENT FAIR promovira jadranski street food

U Splitu je započeo Split Spring gourmet fair by Staropramen na kojem je Splićanima i brojnim turistima street food specijalitete pripremaju neki od ponajboljih splitskih restorana i ugostitelja koji se smatraju pokretačima novog vala turizma. Tako će svi koji se nađu u parku Đardinu u idućih šest dana moći uživati u specijalitetima Bokamorre, Artičoka, Šuga, Uje oil bara, Bepe, Biberon Sushija, Fabriquea, Totosa, Make-Make, American Dollar bara te soparnika OPG Ćorić. Ono što je posebno zanimljivo je da su aktivnosti po danima raspodijeljene po tematskim piknicima kada će ugostitelji svoju dodatnu ponudu prilagođavati temama, tako prvi dan u utorak imamo Uskršnji piknik, u srijedu Peškarija piknik, u četvrtak Brački, a u subotu Vlaški piknik. A tu je i lista od deset specijaliteta o kojima će se još dugo pričati…

  • Pizzoka – Bokamorra

Bokamorra pizzaurant&cocktails na Split Spring donosi tradicionalno talijansko jelo panzerotti u svojem signature obliku kao pizzoku. Svoju pizzoku će puniti s nekoliko raznih nadjeva – tako će jedna biti s nekoliko vrsta sira i okusom njihove slavne Cheezus pizze, zatim jedna s pestom, sirom i mortadelom, dok će se treća bazirati na njihovoj mesnoj pizzi Porco mio.

  • Sipa i bob – Artičok

Nagrađivani i hvaljeni splitski Artičok  priprema 4 jela od kojih je teško izdvojiti jedno, ali izdvajamo tradicionalno sezonsko jelo – sipu i bob. Na njihovoj kućici na meniju će se naći i polpete od tune s pireom, roastbeef sendvič s domaćom majonezom, rikulom i kisolom kapulom te sendvič sa sporo kuhanom janjetinom, mladom kapulicom i namazom.

  • Šug teća: škampi, hama, vongole, dagnje i makaruni – Šug

Nedavno proglašeni najbolji mladi kuhar Duje Kanajet, nam između ostalog priprema svoju slavnu teću koja je signature jelo njegovog nedavno otvorenog restorana. U ovom slučaju fotografija govori više od tisuću riječi.

  • Frigadura- Bepa

Bepa donosi mix morskih plodova kao dio street fooda u obliku Frigadure – svježe s Peškarije za Split Spring platice probiru kozice, trljice i dagnje (ne nužno tim redoslijedom). Bez puno filozofije – malo brašna i prženje. Sve to, poslužuju s krumpirićima i bijelim umakom.

  • Kozice na brujet sa slanutkom – Uje oil bar

Uje oil bar zadužen je za čopkalice i tradicionalne specijalitete poput komiške pogače i pogače s kobajama i kupusom, zatim plate pršuta i sira te mariniranih inćuna i tapenade s domaćih kruhom, ali s njihova menija u oči odmah upada nešto „na žlicu“, a to su kozice na brujet sa slanutkom.

  • Crispy bacon burger – Totos

Ekipa iz Totosa već je pionir splitskog street fooda, a često gostuje i na zagrebačkim street food festivalima. Kako nema street food festivala bez burgera, omiljeni splitski burgeri sigurno će oduševiti sve posjetitelje Split Spring festivala. Crispy bacon burger s junetinom, pancetom, rikolom, sirom, rajčicom, jajem i barbacue umakom je među najprodavanijim burgerima u Totosu, a nuditi će se i na sajmu.

  • Street food meza – Fabrique

Fabrique za Split Spring priprema puno toga lipoga – osim uštipaka i svojih poznatih domaćih kiflica koje idu uz domaće namaze od sira i paprike, tu je i street food meza s mesnim specijalitetima koja dolazi i kao plata za dvije osobe, a koja sadrži piletinu u panceti, pileća krilca i rebarca te priloge poput krumpirića, zapečenog graha i prženog luka.

  • Poke bowl – Maka-Maka

MakaMaka za festival sprema 3 varijante poke (sushi) bowla i to bluefin sashimi od jadranske tuneorganski tofu i togarshi piletine serviran u zdjeli s rižom, povrćem, kavijarom, morskim algama, avokadom te raznoraznim umacima.

  • Tempura kozice – Biberon sushi bar

Biberon sushi bar, omiljeni splitski sushi bar na Split Spring gourmet fair nam donosi azijske specijalitete poput kozica u tempuri, gyoza s mesom i povrćem te spring rollica.

  • Spare ribs u Jack Daniels umaku – American Dollar bar

American Dollar bar već je u street food krugovima poznat po svojim slasnim svinjskim rebarcima u bbq te Jack Daniels umaku. Uz rebarca koja su realno za dvije osobe, imati će i pulled pork burger s devet sati lagano pečenom svinjetinom.

 

Festival ima i dodatne aktivnosti poput udomljavanja pasa te humanitarnu akciju koja će se održati u nedjelju – ugostitelji će dio prihoda namijeniti udruzi osoba s Down sindromom