EKSKLUZIVNO U KUKURIKU prvo restoransko predstavljanje orange vina Ipša

Po prvi put od kako su prije skoro sedam godina krenuli u proizvodnju vina, obitelj Ipša, Klaudio i Ivan predstavili su ih putem integralne prezentacije  u jednom restoranu. Riječ je bila o kastavskom gastronomskom hramu Kukuriku gdje su pred publiku iznesli svoje macerirane proizvode  najviše kvalitete za koje su dobili iznimna priznanja, sve tamo od premijere 2017. godine na porečkoj Vinistri. I dok je tada znameniti novigradski ugostitelj Čok sljubljivao macerirana vina Ipša s kamenicama, što je dakako izazvalo oduševljenje, pa tako i engleskih gastro kritičara, večer u Kukuriku imala je drugačiji hodogram.

Jer, najprije je stariji Klaudio, koji je i bio začetnik obnove obiteljske proizvodnje maslinovih ulja, detaljno izložio filozofiju njihove proizvodnje, sortnost maslina kao i omogućio  brzi test svih njegovih ulja. Ulja koja su za relativni kratko vrijeme stekla status jednih od najboljih na svijetu. Tek je nakon tog uvoda organizirana premjera vina koja proizvodi obitelj Ipša.

 

Prvo smo na umu imali tradiciju proizvodnje vina u našem kraju. Kasnije se na sve nadovezala i  tehnologija tako da danas kad govorimo o liniji vina Ipša, sve su redom to maceracije – malvazije, sivog pinota, do kupaže Santa Elena, koja dolazi iz najviših istarskih vinograda, s 420 metara nad morem. Kupaža je to merlota i refoška, naglasio je Ivan Ipša.

Gastronomski, kroz priču je naravno vodio Nenad Kukurin. Tko bi drugi do jedan od najboljih hrvatskih kuhara. Početak, koji je s vinske strane bio s malvazijom, startao je sa sirovim škampima i mariniranom plavom ribom. S maslinarske strane pratilo ih je ulje od najnježnijeg leccina, da bi se kasnije gradacija hrane dizala preko rezanaca s crnim tartufom kao što je i vino raslo do unikatnog, jedinstvenog sivog pinota skoro pa bakrene boje! Veliko finale bio je s janjećim kotletima i Santom Elenom.

Fantastično! Modalitet prezentacije, gastronomski koraci i ulja te vina koja ih prate toliko su skladno, “mekano” bili sljubljeni da se stekao utisak kao da su nastala u apsolutnom skladu.

Brand Ipša naprosto – nakon što je dosegnu najviša svjetska odličja za svoja ulja, koja dolaze od plodova s 4 tisuće stabala, slično prolazi i s vinima koja daje izdašnih 20 tisuća čokota vinove loze.

Što dalje? Više je no izvjesno, tim značajnije što su hrvatska vina sve popularnija “na zapadu”, kako će zahvaljujući baš ljudima poput obitelji Ipša rasti zanimanje za domaća vina. Sudeći po kvaliteti Ipša vina, kao i po reakcijama okupljenih u prepunom Kukuriku, nema baš nikakve zapreke da se nađu na recentnim vinskim kartama prestižnih svjetskih restorana.

 

Photo: Dean Grbac