SLATKA I SOČNA BBQ REBARCA – Tefal OptiGrill+ XL

RECEPT: Slatka i sočna BBQ rebarca bez kost

Sastojci:

1 lungić, približno 500 g

2 žličice (10 ml) chili praha i gorušice u prahu

1 žličica (5 ml) luka u prahu i češnjaka u prahu

3/4 žličice (4 ml) soli i papra

1/4 šalice (50 ml) dimljenog barbecue umaka

1/4 šalice (50 ml) marmelade od marelica, otopljene

1 žlica (15 ml) žutog senfa

 

Priprema:

Uzdužno zarežite lungić, ali ne do kraja, kako biste ga otvorili kao knjigu. Istucite meso na jednaku debljinu. Zarežite meso, režući do pola, u intervalima od 2,5 cm kako bi meso ličilo na pločicu rebarca.

Pomiješajte chili prah s prahom gorušice, lukom u prahu, češnjakom u prahu, solju i paprom. Utrljajte mješavinu začina jednoliko po svinjetini. Ostavite da odstoji 30 minuta. Za to vrijeme pomiješajte barbecue umak s marmeladom i senfom dok smjesa ne postane glatka. Kuhajte je u mikrovalnoj pećnici, na visokoj temperaturi, 60 sekundi ili dok ne bude dovoljno toplo. Izmjerite 2 žlice (30 ml) umaka i premažite svinjetinu; ostatak umaka sačuvajte.

Odaberite program „Kobasice/svinjetina/janjetina” i pritisnite „OK”. Lagano namastite posude za kuhanje s pomoću spreja za kuhanje. Kad ljubičasto svjetlo indikatora prestane treperiti, stavite meso na grill i poklopite.

Pecite dok svjetlo indikatora ne promijeni svoju boju u crvenu. Uklonite svinjetinu s grilla i prekrijte folijom; ostavite da odstoji 5 minuta. Narežite meso na urezanim dijelovima kako biste ga razdijelili u „rebarca”. Poslužite s preostalim umakom sa strane.

Savjeti: Upotrijebite bat ili malenu tavu s debelim dnom za tučenje mesa. Poslužite sa zelenom salatom, batatima narezanima na štapiće pečenima u pećnici i zelenim mahunama za hranjivi BBQ jelovnik u kojemu možete uživati bilo kad tijekom cijele godine. Mješavina za premazivanje mesa je malo pikantna pa smanjite količinu chili praha na 1 žličicu (5 ml) za blaža „rebarca”.

 

OptiGrill + XL je ultimativna inovacija za savršene rezultate pečenja s automatskim senzorom i indikatorom razine pečenja. Omogućen je i ručni način rada koji sadrži četiri razine temperature za beskrajne mogućnosti kuhanja, 3 nova programa i 800 cm2 površine za kuhanje za 6 do 8 osoba.

OptiGrill + XL je poboljšan s automatskim senzorom OptiGrill + XL koji automatski detektira broj namirnica na površini za pečenje i procjenjuje njihovu debljinu kako bi se temperatura automatski podesila, a uz to i vrijeme pečenja koje donosi savršene rezultate.

Svjetlosni i zvučni indikatori omogućavaju izravno praćenje procesa pečenja i pružaju visoku preciznost pripreme mesa,  upravo onako kako vam se sviđa: slabije , srednje ili jače pečeno. Devet programa kuhanja za savršenu pripremu jela: burger, perad, sendvič, kobasica, crveno meso, riba, morski plodovi, svinjetina, slanina te program za smrznutu hranu. Uz to tu je  i ručni način rada s četiri postavke temperature.

Moguće je naći u crnoj ili inox izvedbi.