EUROPA NEPOGREŠIVO DOMINIRA – potrošnjom alkohola

Zdravstveni dužnosnici u Francuskoj kazali su naciji da bi dnevno trebalo piti najviše dvije čaše vina, ali ne svakodnevno, kako bi se smanjio rizik od bolesti povezanih s alkoholom.

Prema Santé Publique Francuskoj, gotovo četvrtina odraslih Francuza redovito pije previše alkohola, a ta razina alkohola ubija 41.000 ljudi godišnje, što ga čini drugim najvećim uzrokom smrti koja se može izbjeći u zemlji nakon pušenja.  Međutim, brojke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da su Francuzi daleko od najvećih alkoholičara u Europi. Općenito, potrošnja vina u Francuskoj opada, zajedno s ostatkom svijeta.

Prema kategorijama, potrošnja mirnog vina smanjena je, dok je tržište pjenušavih vina poraslo, potaknuto proseccom.

Na samom vrhu popisa nalaze se Vatikan i  Andora, mala i popularna skijaška destinacija na granici Francuske i Španjolske. Njegova populacija je oko 77.000, a prema najnovijim statistikama The Wine Instituta, njihov godišnji broj je 57 litara po osobi, ili oko 76 boca. To je bolje od Vatikana po glavi stanovnika. Njihova apres-ski scena očito je crni dijamant. Europa nepogrešivo dominira ostatkom ljestvice deset najboljih, a Francuska, Italija i Švicarska redovito popunjavaju neka od prvih mjesta.  Znači, sljedeći put kada se budemo napili, možemo se pohvaliti da smo pravi Europljani!