R’n’B WEEKEND – roštiljanjem službeno najavljen prvi R’n’B Weekend

Prvi Restaurants & Bars Weekend festival,novo izdanje najuspješnijeg business događaja u regiji koje će po prvi puta okupiti najpoznatija imena iz svijeta hrane, pića i kave, službeno je najavljen u neformalnom tonu – roštiljanjem u Cafe-u u Dvorištu.

Organizatori R’n’B Weekenda, Tomo Ricov i Boris Kovaček,ujedno i organizatori Weekend Media Festivala, predstavili su ukratko ideju koja stoji iza ovog događaja i njegovu filozofiju.

„R’n’B Weekend Zagreb kombinacija je konferencije, sajma i festivala koja potiče izvrsnost u segmentu ugostiteljstva te proizvodnje hrane i pića, a što o tome imaju za reći svjetski gastronomski uzori moći ćete poslušati kroz četiri dana u Gliptoteci HAZU-a“, istaknuo je Tomo Ricov.

Boris Kovaček istaknuo je da je gastronomska industrija jedna od najvažnijih u turizmu te najavio zanimljive panele na kojima će se, među ostalim, razgovarati o modernoj hrvatskoj kuhinji i strategiji razvitka gastronomije.

R’n’B Weekend Zagreb kombinacija je konferencije, sajma i festivala koja potiče izvrsnost u segmentu ugostiteljstva te proizvodnje hrane i pića

 

Sam festival tematski je podijeljen na tri kategorije – hranu, piće i kavu. Matija Belković i Matija Hrkać iz tvrtke Cogito Coffee predstavili su masterclass predavanja vezana za tu industriju i kulturu.

„Budući da kava ima poseban utjecaj na hrvatsku kulturu, ona će dobiti i zaseban dio programa – Zagreb Coffee Weekend, koji će se temeljiti na predavanjima vodećih svjetskih stručnjaka u industriji kave, radionicama i degustacijama raznih vrsta kave“, zaključio je Belković.

Roštiljanje je okupilo brojna poznata lica javne i gastronomske scene među kojima Hrvoja Kroflina iz restorana Mano2Juricu Jantoleka i Bornu Janeša iz Pod zidom, Matiju Jagića iz Brokenships Bistroa i  Ivana Zidar iz Mason Burgers & Stuff-a. Tijekom druženja uživalo se u delicijama s roštilja na kojem su meso iz Meat the Kinga pripemali kuhari iz restorana Lobby.

Uvid u program dao je jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Mate Janković. „Festival je svojevrsno slavlje sinergije ljudi koji ga pokreću. Vrhunski program omogućit će profesionalcima, ali i svima ostalima da prošire svoje gastronomske vidike. Na festivalu će biti za svakoga po nešto, tema koju bih izdvojio je tuna i kako ju tretirati, a ostale programske detalje otkrit ćemo uskoro“, izjavio je Janković.

Dio festivala koji obuhvaća hranu najavio je poznati hrvatski gastro novinar i konzultant Hrvoje Petrić. „Ove smo godine dali naglasak soli pa ćemo tako imati zanimljiv panel o hrvatskim solanama te mastercass o primjeni soli u modernoj kuhinji, čime ćemo dodatno potvrditi kako je Hrvatska zemlja soli. Isto tako, presretni smo što nam dolaze najveće zvijezde priprave sourdough kruha u regiji, a stiže nam i krema slastičarske scene iz Hrvatske“, najavio je Petrić.

Cjelokupnu opuštenu atmosferu upotpunila je glazba koju je puštao DJ Tomo Ricov dok je Marin Nekić posjetitelje počastio predstavom izrade koktela i najavio baristički dio festivala. „Na panelima i workshopima bavit ćemo se barskom industrijom što obuhvaća hotele, restorane i barove u Hrvatskoj, a cilj je podizanje kvalitete tusritičke ponude te osvještavanje ugostitelja i korisnika. Pripremamo zanimljive teme, a jedna od njih koja će vjerujem posebno zaintrigirati publiku je – što je novi gin“, najavio je Nekić.

Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnostiod 23. do 26. svibnja ugostit će R’n’B Weekend Zagreb(Restaurants & Bars Weekend). Vrijednost festivala prepoznali su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i brojni sponzori.