IPAK DANI MALOSTONSKE KAMENICE fešta premještena za subotu 23. ožujka

 

Kamenice u ožujku najzrelije i najukusnije – savršeno se sljubljuju s pjenušcima

Iako je prema najavama s početka ožujka tradicionalna gastronomska svečanost Dani malostonskih kamenica, povezana s blagdanom sv. Josipa koji se slavi 19. ožujka, morala biti odgođena, prema potvrdi TZ Ston ona će se ipak – održati. Prema planu Dani te slasne školjke koja s konzumira friška, tek izvađena iz mora, eventualno s kojom kapi limunova soka  i daje očaravajući okus koji skoro da izaziva ovisnost, a kako se tvrdi pomaže  potenciji, i ove će godine oduševiti sve one koji se 23. ožujka spuste – jer riječ je o jednom od najjužnijih područja Hrvatske do kojeg se penju samo Dubrovčani – do Pelješca i Malog Stona. Prvotni je dan slavljenja jednog od najvećih hrvatskih hedonističkih blagdana trebao biti 16. ožujka, no zbog zagađenja mora bio je otkazan. Izazvalo je to ogorčenje Udruge Stonski školjkari koja tradicionalno na rivi u Malom Stonu organizira veliku feštu, jer po njihovom mišljenju sve je bilo u redu. Najavljeno je tada bilo da će se fešta s rive preseliti u restorane koji posluju uz nju, da bi se na kraju ipak dobilo zeleno svijetlo za premještanje fešte na subotu 23. ožujka.

Do promjene odluke došlo je nakon novih kontrola te potvrde kako su uvale Brijesta, Bjejevica, Blaževo, Sutvid i Usko apsolutno čiste te kako su školjke iz njih u svakom smislu podesne za konzumaciju

Vrhunsku poslasticu uz koju će se nuditi i niz pjenušaca, moguća je čak i premijera Pelješke perlice 2018. koju je iz maraštine odnjegovala PZ Putniković, može se konzumirati na samoj rivi od 11 do 16 sati. Najavljeni su i nastupi KUD-ova , prigodna tombola kao i ponuda autohtonih slastica. Uz to što su kamenice u ovo doba godine najzrelije i najukusnije, one su i najpovoljnije – lani je komad bio 6 kuna.