URBAN GARDEN – Dnevna doza zdravlja

Njeno ime je Dea Kurti, vlasnica je sjajnog Juice & Smoothie Bar-a ”Urban Garden” u srcu Opatije i već godinu dana sugrađanima osigurava dnevnu dozu zdravlja.
Dolazim iz obitelji u kojoj je oduvijek zdrava hrana bila od presudne važnosti, gdje se jelo samo domaće i iz vlastitog vrta.
Posebnu pažnju sam posvetila zdravom načinu života za vrijeme trudnoće kada sam se uključila u GSR Opatija, grupu solidarne razmjene koja povezuje građane s malim proizvođačima voća i povrća.
Tako je i krenula ideja o vlastitom poslu uz koji bi mogla pridonijeti širenju svijesti o važnosti zdrave prehrane u današnje vrijeme mnogih bolesti povezanih nedostatkom iste.
Počela sam svojim poznatima pripremati jednostavne smoothie napitke, nositi im na radna mjesta, u njihove domove a neki su čak i kod mene dolazili po svoju čašu zdravlja.
Zbog nedostatka vremena zaposleni ljudi posežu za usputnim obrocima poput krafni i peciva koji daju trenutnu energiju i siromašni su nutrijentima.

Veliku ulogu u dostupnosti domaćeg voća i povrća  ima kanal distribucije koji je kod nas još uvijek nedovoljno razvijen da bi zadovoljio sve veće potrebe za njima.


Smoothie predstavlja jednostavan i ukusan način unošenja svih potrebnih hranjivih sastojaka iz voća i povrća te može u potpunosti zamijeniti jedan obrok u danu ako je dodatno obogaćen superhranom za jačanje organizma  (namirnicama koje sadrže visoki nivo antioksidansa, vitamina i minerala),  sjemenkama, žitaricama i orašastim  voćem za produljeni osjećaj sitosti.
Vijest o mojim smoothiejima se jako brzo proširila što me potaklo da otvorim objekt “Urban Garden” Juice & Smoothie Bar u kojem će posjetitelji moći kušati pored raznovrsnih superfood smoothieja i nešto konkretnije nutritivno bogate smoothie.
Doručke koji su kombinacija voća, žitarica i orašastih plodova, sokove cijeđene tehnologijom hladnog prešanja kojom je sačuvano 3-5 puta više vitamina, minerala i enzima nego drugim metodama cijeđenja sokova.
U planu mi je proširenje ponude ubacivanjem vegetarijanskih salata i sendviča.
Kad god mi je dostupno koristim voće i povrće od malog domaćeg proizvođača, a u ovim zimskim periodima kad je manjak lokalnog voća ponudu obogaćujem kvalitetnim tropskim voćem te smrznutim bobičastim voćem domaćeg porijekla. Veliku ulogu u dostupnosti domaćeg voća i povrća  ima kanal distribucije koji je kod nas još uvijek nedovoljno razvijen da bi zadovoljio sve veće potrebe za njima.