CHEF’S STAGE – samo domaće

Drugo izdanje  Chefs’ Stagea u Šibeniku je ugostilo  33 internacionalnih i 50 hrvatskih chefova i profesionalca i više od  600 ljubitelja dobre hrane i pića.
“Ovogodišnje izdanje posvećeno je održivosti – konceptu koji podrazumijeva obraćanje pažnje na lokalnu namirnicu i razumno korištenje resursa. Cijeli kongres osmišljen sa željom da se približi bogatstvo hrvatske gastronomije. Okusi. Boje. Mirisi. Hrvatska je boutique destinacija koja u usporedbi s drugim zemljama možda ne može konkurirati kvantitetom, ali kvalitetom svakako može.
Naš adut je raznolikost, što će biti vidljivo kroz svaku aktivnost. “ rekao je Rudolf Štefan
Već je samom objavom programa bilo jasno da će ovogodišnji Chefs’ Stage obilovati osim sjajnom hranom i velikim brojem interaktivnih i edukativnih aktivnosti poput panela, radionica i masterclassova. Tako su posjetitelji prvog dana mogli uživati u panel raspravama “Što Hrvatskoj treba”, “Kako produžiti turističku sezonu”, “Iskustva gostiju su ključ”, te panelu na temu “Održivost” u kojem su sudjelovali Rudolf Štefan, Elena Arzak, Alain Weissgerber i Eric Vidlgaard, koja se bavila održivošću u gastronomiji kroz aspekte namirnice, fine dininga, dugovječnosti restorana i radne snage.
“Važan aspekt održivost je suradnja lokalnih dobavljača i restorana s velikim naglaskom na razinu cijena. Budući da je međusobna ovisnost restorana s malim dobavljačima i obratno krucijalna, konsenzus oko nabavne i prodajne cijene od iznimne je važnosti jer na kraju gost donosi odluku hoće li svojim dolaskom podržati sve nas u proizvodnom lancu.” rekao je Alain Weissgerber.
Na istom tragu je i filozofija Elene Arzak koja je izjavila: “Važnost korištenja lokalnih namirnica trebala bi biti prioritet svakom restoranu. Ako dođem u Dubrovnik želim lokalnu ribu. Bez obzira hoće li ona biti poslužne kao sushi, samo neka u tom sushiju bude riba iz jadranskog mora.

“Održivost se odnosi I na organizacijske elemente restoranskog poslovanja s posebnim naglaskom na sreću I zadovoljstvo svih kuhara s kojma radite. Nove generacije spremne su raditi da bi postigli uspjeh no teško prihvaćaju da s ovim poslom u ime uspjeha dolazi mnogo odricanja, a naša je uloga da ih motiviramo i evoluiramo zajedno s njima jer samo sretni kuhari služe finu hranu.” rekao je Eric Vidlgaard.

Uz zanimljive i aktualne teme koje su obrađivali eksperti iz podrčja gastronomije i ugostiteljske indrustije na predavanjima, sudionici su uživali i u velikom broju radionica te na  dva masterclassa. Jedan gdje su chefovi Maksut Askar, Tea Mamut i Miro Uskoković prenijeli svoje znanje o mnogima omiljenoj slastici – baklavi, a koji se održao na otočiću Visovac u sklopu Nacionalnog parka Krka, dok je drugi posvećen dagnjama održan na brodu s Davidom Skokom, Juliom Jakšić, Jakovom Ujakovićem i Anthonyjem Genoveseom.