SVETI PETAR U ŠUMI 22. do 24. ožujka – sedmi put “S klobasicom u EU”

 

Sajam koji obožavaju brojni posjetitelji održava se od 22. do 24. ožujka

 

S klobasicom u EU – simpatično zamišljeni sajam u slavu istarske kobasice koji je u Sv. Petru u Šumi prvi put organiziran prije šest godina, u rekordnom je vremenu postao jedna od najznačajnijih hrvatskih smotri suhomesnatih proizvoda. Ove se godine održava od petka do nedjelje, 22. do 24. ožujka a očekuje se dolazak velikog broja izlagača, njih više od stotinu od kojih će polovica nuditi originalne kobasice iz raznih krajeva Hrvatske kao i nekih susjednih zemalja, kao i najmanje deset tisuća posjetitelja.  K tome, za vrijeme sajma održavat će se razni događaji, izbori vitezova, nagradne igre, bogat glazbeni i sportski program, atrakcije i gastro eventi u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica, a tijekom sajma održati će se šesto svjetsko prvenstvo u “nadivanju kobasica na beku”. U sklopu manifestacije komisija sastavljena od članova Udruge senzornih analitičara ocjenjivati će  kobasice u više kategorija pri čemu će se izabrati nacionalni i međunarodni šampioni u pet kategorija.

Glavni cilj manifestacije je poticaj građana na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a 2019. godine sajam će dobiti i ljetno noćno izdanje koncem kolovoza pod nazivom “Okusi Hrvatskog sela”. Želja organizatora, a na tome svesrdno rade čitave godine,  da Sv. Petar u Šumi i  postane stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva, štoviše da zauzme značajno mjesto unutar srednjeuropskog korpusa sličnih proizvođača.  Tome u prilog govori i činjenica da je u veljači održana njegova podmanifestacija “Istarska klobasica po starinski” na koju je također stigao veliki broj, kako je kasnije ustanovila komisija, jako kvalitetnih proizvoda.

Glavni organizator manifestacije je  Općina Sv. Petar u Šumi, a pomažu im  Vlade RH i niz resornih ministarstava, Istarska županija kao i brojne udruge te gospodarski subjekati.