ZANIMLJIIVOSTI BREXITA silan porast prodaje vina u francuskom Calaisu

S obzirom da su vina u Francuskoj znatno povoljnija nego u Engleskoj ili Škotskoj, stanovnici tih država masovno su ih kupovali u francuskoj trajektnoj luci Calais.  A kako zbog Brexita ostaju bez te pogodnosti, dogodio se pravi tsunami kupaca prema francuskoj obali

Sjećate li se našeg masovnog kupovanja prehrambenih artikala u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj… Srećom ta su vremena iza Hrvatske, no na jednom drugom dijelu Europe desetljećima se događa nešto slično. Ne, nije riječ o istoku nego o bogatom sjeverozapadu Starog kontinenta. Zbog niskih poreza na vino, njegovo kupovanje u Francuskoj jedno je od najpovoljnijih u Europi. Brexit ili izlazak Velike Britanije iz Europske unije uglavnom prepoznajemo po negativnim gospodarskim pokazateljima. Kad bi se pitalo francuske trgovce vinom iz Calaisa, grada koji je najvažnija francuska trajektna luka prema Engleskoj, Brexit je itekako – pozitivan pojam. Nakon rekapitulacije podataka o prodaji vina u veljači, inače jednom od lošijih mjeseci po tom pitanju, kao da se vratio – Božić. Porast prodaje vina za ovogodišnju veljaču je u odnosu na lanjsku nevjerojatnih 49 posto. Sličan se trend najavljuje i za mjesece koji dolaze, a ti podaci idu čak do 78 posto. Pojašnjenje tog trenda leži u činjenici da britanski ljubitelji vina stvaraju zalihe jer nakon razlaza bescarinsko kupovanje vina u Francuskoj neće više biti moguće. K tome, kako je definitivni razlaz sve bliže, svi oni parovi koji planiraju vjenčanja nakon ljeta, već danas stvaraju zalihe. I prije Brexita upravo je kupovanje vina za potrebe vjenčanja bilo veliki “bussines” u specijaliziranim vinskim supermarketima na području Calaisa. Veća su vjenčanja znala samo na vinu kupljenom u Francuskoj donijeti uštedu i do 10-ak tisuća kuna. Dakako, u ovom se trenutku ne smije zaboraviti ni na manje maloprodajne trgovce kao ni na kafiće.
S obzirom da se trgovina odvija trajektima, postoji mogućnost isporuke bez osobnog dolaska u Calais. Ako se pak kupac odlučuje na kupnju iznad 250 funti, 2100 kuna, neki od trgovaca s europske strane spremni su platiti i – troškove trajekta.