3. WineRi U RIJEČKOJ GUVERNEROVOJ PALAČI u slavu kvarnerskih sorti

View Gallery 5 photos

Treće izdanje WineRi-ja vinskog festivala što se održava u impresivnom zdanju riječke Guvernerove palače okupio je sedamdesetak izlagača iz Slovenije, Srbije, Makedonije i Hrvatske. Oni su pak posjetiteljima na kušanje izložili 250 etiketa vina. Prevladavaju bijele sorte – graševina, sivi pinot, žlahtina, chardonay te nešto ezotičniji škrlet kojeg je u život vratila mlada samoborska vinarija Agris.  Uz njih nemalo je i onih koji izlažu žestoka alkoholna pića, autohtone suhomesnate proizvode ili sireve, a zanimljiva je i ponuda vrhunskih čokolada.

Od vinara značajan je broj onih koji su stigli iz Slavonije i Baranje, uostalom njihova je županija partner riječkim organizatorima. Sa slovenske strane posebno se istaknula vinarija Jeruzalem iz Ormoža, no kako se dalo vidjeti i probati – središnji prostor zauzimaju vinari s Kvarnera. Uz velik broj proizvođača žlahtine – PZ Vrbnik, Gospoja, Pavlomir, Ivan Katunar – kao i pjenušaca nastalih na njezinoj bazi, iznimna se pažnja posvećuje Kastavskoj belici i Jarboli. Na samom otvorenju festivala to se i moglo čuti, posebno od Melite Raukar, Dalibora Šoštarića ili Vidoja Vujića, čelnih ljudi poljoprivrede, turizma i općenito gospodarstva u Primorsko-goranskoj županiji. Boje Grada Rijeke branio je dogradonačelnik Marko Filpović koji je u ovoj priredbi vidio odlični nastavak turističke sezone u Rijeci.

Što se tiče prostora, za razliku od lani ove se godine izlaže samo u središnjoj dvorani. To je dobar doprinos kompaktnosti posjetitelja i izlagača, ali su zbog toga i gužve veće. Subotnji program 3. WineRi-ja počinje u 13 sati, a na programu je nekoliko zanimljivih radionica na koje je cijena ulaza 60 kuna, jednako koliko i na samu priredbu u Guvernerovoj palači. 3. WineRi se zatvara večeras u 19 sati.