DENI SRDOČ CHEF DRAGE DI LOVRANA ne stajemo na jednoj Michelinovoj zvjezdici

View Gallery 3 photos

 

Ulazak na Michelinov vodič kao četvrti hrvatski restoran uspjeh je tima. Ja istina jesam čelni čovjek kuhinje, a hrana koja izlazi iz nje je ključna po tom pitanju, ali to je sve ipak uvijek i isključivo – timski rad, mišljenje je Srdoča 

 

Iznimna sreća ali – zasluženo. Prva Michelinova zvjezdica stigla je i na liburnijsko područje. Draga di Lovrana je postala Michelin zbog svih onih svojih karakteristika koje su zasluga Sanje i Christiana Nikolac – uređenosti  i ozračja koje stvara kod svojih gostiju – zatim zbog položaja, ali  dakako najviše zahvaljujući čudesnom kuhanju svog chefa Denija Srdoča , jednog od najmlađih kuhara koje je najznačajniji svjetski sustav verifikacije gastronomije doveo u svoje zvjezdano nebo.

Presretni smo bili kad smo saznali da smo upravo mi, uz zagrebački Noel, kojem također od srca čestitamo, postali ovogodišnji Michelinov izbor u Hrvatskoj. Bio bih licemjeran kad ne bih rekao kako nam je cilj bilo kad-tad doći do tog statusa, ali istovremeno sve smo činili da se učenjem i radom pomaknemo na gastronomskom planu, da suverno nastavimo putem koji smo si zadali: povezivanje lokalne tradicije i najnovijih dosega koje donose nove tehnologije i uopće trendovi u gastronomiji, ističe Srdoč.

Njegovo je pak veliko finale prema Michelinu trajalo godinu dana. Negdje u ovo doba lani vratio se iz Baskije. Dvomjesečna obuka u Azurmendiju, ponajboljem svjetskom restoranu koji je 2012. godine dobio treću Michelinovu zvjezdicu kao i nedavno stručno obrazovanje u Muenchenu, u restoranu Atelier koji se također ponosi s tri zvjezdice, bili su onaj završni “touch” njegovom rijetko viđenom talentu. Očigledno, sve je to pratila i Michelinova komisija, koja se jednom prigodom i predstavila Srdoču, tako da je dobivanje zvjezdice u veljači – logična posljedica.

Ponavljam: ulazak na Michelinov vodič kao četvrti hrvatski restoran uspjeh je tima. Ja istina jesam čelni čovjek kuhinje, a hrana koja izlazi iz nje je ključna po tom pitanju, ali to je sve ipak uvijek i isključivo – timski rad. Bez odluke vlasnika, ali i rada te posvećenosti poslu mojih kolega i suradnika, ničeg ne bi bilo. Znamo da smo sad pod posebnim povećalom, gostiju koji će s po prvi put pojaviti kod nas kao i povremenih inspekcijskih pregleda Michelinovih stručnjaka, ali mi od toga ne strahujemo – mi se tome veselimo. Osobno, sve ću učiniti da nastavim u istom ritmu. Uvijek ću dodatno učiti, trudit ću se da to bude od najboljih, kako je uostalom i do sada bilo u mojoj karijeri. Nikad neću zaboraviti na savjete koje mi je dao moj prethodnik u Dragi, Zdravko Tomšić, moj veliki učitelj. baš kao što nikad neću pomisliti da više – ne moram učiti. Stoga, da nastavljamo u istom ritmu. Logično bi mi stoga bilo da se jednog dana u Dragi di Lovrana pojavi druga pa i treća Michelinova zvjezdica, zaključio je Srdoč.