BEOWINE Izvoz hrvatskih vina u Srbiju porastao 45 posto, žlahtina jako zapažena

View Gallery 2 photos

Nastup 13 hrvatskih vinarija na sajmu Beowine u Beogradu prva je od četiri aktivnosti projekta Promocije hrvatskih vina na tržištu Srbije u 2019. godini Hrvatske gospodarske komore. Projekt vrijedan milijun kuna, s 80 posto financirat će se sredstvima Vinskih omotnica europskoga fonda.
– Nastavljamo s prezentacijom naših vina u Srbiji jer smo procijenili da ovdje imamo izvozni potencijal. Kada govorimo o vinima, Srbija nam je četvrto izvozno tržište, a zahvaljujući kontinuiranim aktivnostima brendiranja koje HGK provodi od 2014., u zadnjih godinu dana izvoz je porastao više od 45 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Također, s 5,5 na 6 eura po litri narasla je i cijena naših izvezenih vina, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
U Srbiju je u prvih 11 mjeseci 2018. godine izvezeno 152 tisuće litara u vrijednosti 904 tisuće eura, što je za 279 tisuća eura više nego u istom razdoblju 2017. godine. Zanimljiv je i porast interesa za pjenušava vina koji se dogodio u 2018. godini što su iskoristili i Pjenušci Peršurić.
– Ovo nam je prvi kontakt s tržištem Srbije, a odlučili smo se na takav korak zato što svake godine kada organiziramo kušanja imamo sve više posjetitelja iz Srbije koji izvanredno reagiraju na naše pjenušce. Isto tako, s obzirom na to da istarska malvazija odlično prolazi u Beogradu, a naši pjenušci u sebi imaju malvaziju, mislim da imamo dobru podlogu za ulazak na vinske karte u Srbiji, istaknula je Katarina Peršurić Bernobić, vlasnica Pjenušaca Peršurić, koji inače izvoze oko 13 posto svoje proizvodnje. No, s obzirom na velik broj turista u Istri jasno je kako većina njihovih pjenušaca troše strani gosti.
– Naše pjenušce u Istri najviše piju stranci za vrijeme turističke sezone, tako da često imam osjećaj kako su poznatiji Austrijancima nego Hrvatima, istaknula je Peršurić.
Iznimno zadovoljni zanimanjem koji je postigla žlahtina bili su i čelni ljudi PZ Vrbnik, Marinko Vladić i Dominik Gršković koji će također sklopiti nove prodajne ugovore za to tržište.
Nakon prvog dana sajma održala se i promotivna večera u poznatom restoranu Kalemegdanska terasa.
Na Beowinu su se inače predstavili vinarija Medea, Kutjevo, Vinarija Grabovac, Vinoplod – vinarija Šibenik, Zigante, PZ Vrbnik, Iločki podrumi, Stina vino, Degrassi, Dingač Skaramuča, Plavac Mali DNZ, Feravino. Podsjetimo, Hrvatska gospodarska komora okupila je sve proizvođače vina pod krovni brend »Vina Croatia – Vina Mosaica«. Cilj im je povećati prepoznatljivost i pozicionirati Hrvatsku na vinsku kartu svijeta kao zemlju koja pruža raznolika i visoko kvalitetna vina.