3. WineRI MEĐUNARODNI ENO-GASTRO FESTIVAL posebni naglasak na vinima s Kvarnera

View Gallery 5 photos

Trs je naš, slogan je 3. međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2019. koji će se održati 8. i 9. ožujka u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača, Muzejski trg 1) i okupit će između ostalog i gotovo sve proizvođače autohtonih sorti Kvarnera kao svojevrstan En primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice. Na ovogodišnjem festivalu predstavit će se 67 izlagača s više od 250 etiketa vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, dok će Primorsko – goransku županiju predstavljati 18 izlagača. Među izlagačima će se pronaći 6 proizvođača rakija i likera, 6 proizvođača hrane (sireva, maslinovog ulja i suhomesnatih proizvoda), 2 proizvođača uporabnih predmeta od drva i recikliranog papira, 2 proizvođača kraft pive i 1 proizvođač čokolade.

Festival, kao i prošla dva2, ima humanitarni karakter te će svi izlagači donirati svoje proizvode, koje će posjetitelji moći otkupiti  za 50 kuna što će se donirati pazinskoj udruzi “Hoću–mogu” koja u radu s djecom s posebnim potrebama koristi Vojta terapiju.

U sklopu festivala održat će se 8 stručnih radionica a predstavit će se i UNESCOm zaštićeni Zvončari i Bakarski baškot. Radionice Vođenje ljubavi vinom, Jarbola? Belica? Ča j’ to?, Rosei Istre i Kvarnera, Vino i kino, Pjenušavi Kvarner, Vinski Indiana Jones i finalna En Primeur Žlahtine, Jarbole i Kastafske belice će zasigurno privući mnogo sudionika jer ih vode redom iskusni stručnjaci i sommelieri Filip Savić, Tomislav Pavlešić, Darko Lugarić, Jelena Bulum, Marija Vukelić i Ivica Dobrinčić. I ove se godine u organizaciju uključila Visoka poslovna škola PAR sa studenstskom praksom, PAR inkubatorom.

Organizatori vjeruju da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti prošlogodišnji i da će festival postati mjesto susreta i okupljanja proizvođača s jedne strane, te zaljubljenika u vino i vinski svijet i ugostitelja s druge strane, odnosno da će menifestacija postati u pravom smislu novinarskih riječi –  oda mediteranskom načinu života.

Organizator festivala je marketinška agencija Aha marketing iz Selca, a suorganizator Centar za brdsko planinsku poljoprivredu Primorsko-goranske županije, odnosno Kašetica primorsk-goranska – Centar autohtonih proizvoda PGŽ. Vinski kum festivala je sudionik finalnog dijela natjecanja Hrvatski MasterChef Časlav Matijević.

Ulaznica na festival će se naplaćivati 60 kuna, dok je kaucija za čašu 20 kuna. Sve radionice, zbog ograničenog mjesta će se naplaćivati po 60 kuna.