5. »REFUSCUS MUNDI – SVET REFOŠKA« održan u Izoli

I dok se prijepori oko »vlasništva« nad nazivom teran između Slovenije i Hrvatske i dalje vode nesmanjenom žestinom, u Izoli se održao 5. međunarodni festival vina »Refuscus Mundi – Svet refoška«. Posvećen je, kako mu i naziv govori refošku, koji pak nerijetko izaziva polemike o tome je li riječ o samostalnoj sorti ili je ona »blizanac« terana.
Paralelno sa subotnjim događanjem u Izoli, u Kopru je održana tematska konferencija »Refošk gre v svet«, odnosno analiza perspektive lokalnih vinskih vrsta na globalnom tržištu. S obzirom da je refošk poprilično raširena sorta i u hrvatskom dijelu Istre, između brojnih slovenskih govornika poput Boruta Fakina, predsjednika uprave Vinakoper ili Svetozara Raspopovića, vlasnika AS-a, jednog od najboljih ljubljanskih restorana, nastupio je i Denis Ivošević direktor TZ Istre.
Nastupilo je ukupno 40 vinara iz Slovenije, Hrvatske i Italije, dok je sam refošk, od nekadašnjeg statusa jednogodišnjeg vina, zadnjih godina stigao do visokih kvalitativnih dosega, te postao najprodavanijim slovenskim crnim vinom.