Čak četiri zlata za Destileriju Rossi na Vinistrinom ocjenjivanju

Priča o vrhunskim rakijama, destilatima i vinima u obitelji Rossi traje već pet generacija, njihovi destilati zavodljivih okusa i mirisa svojevrstan su hommage Istri

 

Bajkini, 28. travnja 2023.– Čak četiri zlatne medalje osvojila je Destilerija Rossi na ovogodišnjem prestižnom Vinistrinom međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića.

U selo Bajkini kod Vižinade, u kojem se destilati vrhunske kvalitete stvaraju već pet generacija obitelji Rossi, zlatne su medalje stigle za Amaro Istriano, Epulon Pelinkovac, Nostromo gin i Travaricu.

“Veseli nas što smo u tako snažnoj konkurenciji osvojili medalje najvišeg sjaja. Ovo je potvrda da obiteljski brend Rossi spada u sam vrh proizvođača destilata. Duga tradicija, bogato iskustvo, poštivanje istarske zemlje, suvremene tehnologije i konstantno ulaganje u edukaciju, rezultiraju zadovoljnim kupcima i brojnim nagradama koje obvezuju da budemo još bolji”, kaže Filip Sarilar, brand ambasador u Destileriji Rossi, poznati istarski barmen.

Destilerija obitelji Rossi jedna je od najstarijih u Istri, među prvim su proizvođačima vinjaka u na istarskom poluotoku, prvi su proizveli sjajan gin, dobitnici su niza domaćih i međunarodnih nagrada, a posebno su im drage one na domaćem terenu.

 

Najljepše istarske priče u finim okusima

 Njihov nagrađeni Amaro lijepog je uravnoteženog mirisa, prožet aromama bobičastih plodova, začinskih trava i korijena s finim citrusnim notama. Okusom će vas podsjetiti na zeleni orah, badem, encijan, mediteransko bilje… Uživat ćete u gorko-slatkastom aftertasteu.

 Savršenu kombinaciju slatkog i gorkog okusa također ćete pronaći i u Rossijevom pelinkovcu, hommageu Epulonu, legendarnom istarskom kralju. Harmoničan, elegantan, u mirisu dominira aroma pelina popraćena zavodljivom vanilijom, karamelom i citrusima, finog, dugog završetka.

 I iza prvog istarskog craft gin stoji lijepa priča o istarskim pomorcima 19. i 20. stoljeća koji su na ovaj poluotok donijeli okuse novog svijeta. Topao i bogat Nostromo, vrhunskog sortnog karaktera, zavest će vas aromom borovnice i notama korijandera, kore naranče, ružmarina, suhog cvijeća, finih tragova sladića i anisa. Suptilni, ekskluzivni dašak Istre ovom iznimnom ginu daje malvazija, destilirana osam puta.

 Na malvaziji je temeljena i zlatom ovjenčana tradicionalna istarska Travarica Rossi. Loza redestilirana četiri puta oplemenjena je maceracijom čak 15 vrsta mediteranskih trava. Nakon šest mjeseci odležavanja u barriqueu, oduševljava toplom žutom bojom zlatnog odsjaja, lijepom gustoćom i zavodljivim mirisom oraha, badema, lješnjaka i kadulje. Suhog, toplog okusa s nijansom fine trpkosti, podarit će vam intenzivan i dugačak, lagano gorkasti aftertaste.