Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta za 2022. godinu u posjetu Primorsko-goranskoj županiji

Kolumbijska chefica, Leonor Espinosa, dobitnica nagrade za najbolju cheficu svijeta 2022. godine (The World’s Best Female Chef 2022 u izboru World’s 50 Best Restaurants), u petak je boravila u Primorsko-goranskoj županiji. Odluka da posjeti baš ovu regiju krije se u velikim iskoracima koje je ova hrvatska regija učinila u posljednjim godinama u domeni gastronomije. Razmjena iskustava te projekti Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Kvarner Gourmet i Food te održivo upravljanje gastro scenom i korištenje lokalnih namirnica, bile su samo neke od tema o kojima su Leonor Espinosa i direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije Irena Peršić Živadinov razgovarale.

Titula najbolje chefice svijeta koju nosi Leonor Espinoza iznimno je značajna, a značajna je i popularnost koju ista sa sobom donosi pa možemo reći da je Primorsko-goranska županija zaista počašćena njenim dolaskom.

Dolazak Leonor Espinoza i njene kćeri i bliske suradnice Laure Hernandez Espinoza, poznate sommelierke i majstorice vrhunskih, atraktivnih koktela, u pratnji gospođe Ingrid Badurina Danielsson i Dubravke Tomeković Aralica iz partnerske tvrtke i brenda Gaullt&Millau Croatia bila je izvrsna prilika za predstavljanje gastro ponude županije gošćama, ali i uzvanicima na druženju koje je u čast poznate kolumbijske chefice priredila Turistička zajednica Primorsko-goranske županije i direktorica Irena Peršić Živadinov.

Gošće su razgledale Opatijsku rivijeru, posjetile nekoliko ugostiteljskih objekata, i u razgovorima s domaćinima sa zanimanjem saslušale predstavljanje o karakteristikama specifičnog „terroira“ regije. Uz delicije koje je Leonor Espinoza  sa zanimanjem kušala, degustirala je i autohtona vina s područja Kvarnera, koja su uz kreativna jela mladog chefa renomiranog kvarnerskog restorana Navis – Tina Sinožića – odabrale i prezentirale ambasadorice brenda Kvarner Wines, sommelierke Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja i Monika Neral.

 

Izjava direktorice Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, dr. sc. Irene Peršić Živadinov:

„Primorsko-goranska županija je zaista počašćena dolaskom chefice Leonor Espinosa te njen interes za iskorake koje smo učinili na polju gastronomije u proteklim godinama daju nam veliki poticaj za daljnji napredak. Ovo je veliko priznanje za nas u županijskoj turističkoj zajednici, za sve naše chefove i vlasnike restorana koji su nam pomagali u proteklim godinama da uspostavimo održive standarde u gastronomiji, a projekt Kvarner Gourmet i Food podignemo na još višu ljestvicu. Leonor je zaista „super“ zvijezda u svijetu gastronomije pa će njen posjet odjeknuti na svjetskoj gastro sceni i privući pažnju vrhunskih poznavaoca gastronomije na našu regiju što nam je u turističkom smislu vrlo značajno. Čuti njene reakcije i vidjeti koliko je ugodno iznenađena sa svime viđenim ispunjava me ponosom i potvrđuje da sve što smo činili u Turističkoj zajednice Primorsko-goranske županije, činili smo ispravno i da je naša županija zaista  REGIJA GASTRONOMIJE.“