Kraj kolovoza bogat događanjima na otoku Cresu

Vaterpolo utakmica i plivački maratoni u sklopu „Memorijala Florio Burburan“, regata tradicijskih barki u Martinšćici, rock memorijal, klapske večeri otoka Cresa, besplatna vođena tura gradom Cresom, proslava Ivanje u Mergu, sajam autohtonih proizvoda „Creska butega“, radionice „Ovčje ludorije“ te otkrivanje spomen ploče u čast Andriji Linardiću očekuju vas do kraja kolovoza na otoku Cresu!

U čast nedavno preminulom maratoncu plivaču Floriu Burburanu, čija obitelj potječe iz mjesta Dragozetići s otoka Cresa, 26. i 27. kolovoza 2022. u gradu Cresu i Valunu održava se niz vodeno sportskih događanja vezanih uz ovog iznimnog sportaša. U petak, 26. kolovoza na prostoru uz Novu rivu ispred bara „Plavica“ održat će se prva službena vaterpolo utakmica u gradu Cresu u kojoj će sudjelovati ekipe vaterpolo klubova „Mali Lošinj“ i „Primorje“. Po završetku utakmice kreće vaterpolo turnir za rekreativce 4X4 na jedan gol, popraćen zabavnim programom i nagradama. Vrhunac događanja je plivački maraton „VALUN – CRES MEMORIJAL FLORIO BURBURAN“ u dužini od 8.000 m će se održati dan kasnije u subotu, 27. kolovoza sa startom u 17:00 sati iz prekrasnog Valuna. U subotu, 27. kolovoza će se održati i plivačka utrka za djecu 50 m „Vila Rivijera“  sa startom u 13:45 sati te plivački maraton 1000 m „Nova riva“ sa startom u 14:00 sati.

SRK “Rak” uz pokroviteljstvo Grada Cresa i Turističke zajednice Grada Cresa organizira 9. po redu smotru i regatu tradicijskih barki na jedra. Regata će se održati u Martinšćici u subotu, 27.8.2022. godine s početkom u 12:00 sati. Cjelokupni program ovog događanja počinje već u 10:00 sati, a završava nastupom klape Burin u 18:30.

Ove subote, 27.8.2022. u Arti baru održava se  Rock memorijal uz nastup grupe Sexymotherfuckers, dok će se u subotu, 3.9.2022. na istom mjestu održati nastup grupe Po’ metra crijeva.

U subotu, 27.8.2022. održat će se i udičarenje za djecu u organizaciji ŠRD „Parangal“ s početkom u 7:45 sati kod trampolina u Cresu.

U ponedjeljak, 29.8.2022. sve zainteresirane posjetitelje povest će se u besplatnu vođenu turu gradom Cresom kako bi im približili bogatu povijest i tradiciju ovog prekrasnog grada. Tura počinje u 19:00 sati ispred Gradske lože.

Istog dana s početkom u 21:00 sat ispred muzeja održat će se klapska večer uz nastup klape Teha i klape Burin. U sklopu projekta „Klapske večeri otoka Cresa“ klapska je glazba proputovala cijelim otokom stvarajući poseban doživljaj kod posjetitelja, a programi se održavaju do sredine rujna.

U ponedjeljak, 29.8.2022. održat će se i Ivanja u mjestu Merag povodom svetkovine sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika mjesta. Nakon svečane mise u 11:00 sati održat će se prigodno druženje uz zakusku i harmoniku, a u večernjim satima glazbeni nastup grupe Trio Asi.

U utorak, 30.8.2022. u 11:00 sati u Martinšćici će se otkriti spomen ploča Andriji Linardiću, vlasniku tvornice eteričnog ulja od 1903. u Martinšćici te na svijetu prvog proizvođača eteričnog ulja od smilja. Ove godine se obilježava 120 godina poslovne suradnje između malene Martinšćice i velike drezdenske industrije koja je započela 1902. upravo inicijativom Andrije Linardića. Spomen ploča postavit će se na zgradu destilerije koju je prije 110 godina izgradio Andrija Linardić.

Do sredine rujna svakog utorka i petka na glavnom se creskom trgu održava sajam lokalnih proizvoda „Creska butega“.Creska butega iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja koji iz Cresa svojim kućama žele ponijeti originalne, ručno rađene suvenire.

Svake srijede posjetitelji mogu uživati u kreativnim radionicama „Ovčje ludorije“ u organizaciji poznate creske udruge Ruta. S početkom u 10:00 sati održavaju se radionice filcanja vune za djecu, a s početkom u 19:00 sati radionice za odrasle.

U Creskom muzeju može se razgledati zanimljiva izložba pod nazivom  „Antička umjetnost“ u sklopu koje su izloženi povijesni i uporabni predmeti iz zbirke dr. Damira Kovača.

Za više informacija posjetite www.visitCres.hr