Tri rijeke, konji na zelenim poljima i tradicijski zalogaji zovu vas na izlet u Gornju Posavinu

Lice hrvatske političke ikone, Stjepana Radića, redovito viđamo na novčanici od 200 kuna, no rijetko tko zna otkud potječe i kako izgleda njegov rodni kraj. Prelijepa Gornja Posavina ukrašena je rijekama Savom, Odrom i Kupom uz koje možete biciklirati ili se u njima okupati, zelenim poljima na kojima mirno pase autohtona pasmina konja hrvatski posavac, malim, mirnim naseljima u kojima ćete pronaći lijepe primjere tradicijske drvene gradnje te gastronomskim užicima na seoskim gospodarstvima. Uz sve to, izlet u Gornju Posavinu upotpunit će posjet Kulturnom centru braće Radić u njihovom rodnom Desnom Trebarjevu, jednom od 17 naselja u sastavu općine Martinska Ves nadomak Siska.

 

ODRANSKO POLJE – KONJI, JEZERCA I POTPUNA TIŠINA

Najbolji kontrast buci i užurbanosti grada, potpuna je tišina, a nju ćete pronaći u Odranskom polju. Nakon dijela puta koji vas vodi kroz izrazito gustu šumu, pred vama će se raširiti poplavni travnjaci Odre obrubljeni nizinskim hrastovim šumama. U njima se možete opustiti uz prirodno nastala jezera i rukavce promatrajući krda konja autohtone pasmine hrvatski posavac ili slušajući kosca i šetkavca, ptice kojima je Odransko polje omiljeno stanište. Ljepota krajolika zaposlit će vaš fotoaparat baš kao što su nekad davno braća Radić osim političkog angažmana, perom i fotografijom bilježila prirodne i kulturne ljepote svoga kraja.

MARTINSKA VESCRKVA SV. MARTINA I MOĆNA PLATANA

Nakon šetnje Odranskim polje, osvježite se u Martinskoj Vesi, jednom od najstarijih mjesta Gornje Posavine i ujedno središtem općine Martinska Ves smještene uz rijeku Savu, a omeđene Lonjom i Odrom. Centar mjesta u kojem su braća Radić naučila pisati prva slova djeluje svježe i privlačno zbog niza obnovljenih povijesnih zgrada od bivše pučke škole, a sada čitaonice i knjižnice do zgrade općine te tradicijskih drvenih kuća, a epitet najljepše građevine zasluženo pripada fotogeničnoj crkvi sv. Martina. Lijepo uređeno igralište u naposrednoj blizini osnovne škole razveselit će mališane, a krošnja impresivne platane šapnut će vam svoje stoljetne priče. Školu krasi neobičan i skladan drvored te travnato nogometno igralište.

MOST MARTINSKA VES – JEDAN OD TRI VISEĆA MOSTA U HRVATSKOJ

Ono što će vam zasigurno zapeti za okojeviseći most Martinska Ves preko rijeke Savekoji spajaDesnu i Lijevu Martinsku Ves. Posebnim ga čini to što je i jedan od tri viseća mosta u Hrvatskoj i trenutno jedini viseći most u Hrvatskoj po kojem se može odvijati cestovni promet s trakom za bicikliste i pješake. Most je zapravo zamjena za riječne skele kakve su nekad plovile Savom baš kao i ploveći mlinovi karakteristični za ovaj dio Posavine. Jedan takav imao je otac Stjepana Radića kojim je popravljao kućni budžet mnogobrojne obitelji. No, riječnim je skelama vrlo često prometovanje onemogućavao visok vodostaj pa je taj problem riješen visećim mostom s kojeg se pruža prekrasan pogled na Savu po kojem, nesvjesne modernog svijeta oko sebe, baš kao nekad, plove posavske guske.

 

TRADICIJSKO SEOSKO GOSPODARTSVO DAVIDOVIĆ – RUČAK NA SKELI I VOŽNJA ČAMCEM

Poželite li objedovati, ali i pobliže upoznati tradicijsku gradnju posavskih kuća potražite tradicijsko seosko gospodarstvo Dadović u Martinskoj Vesi čiji je vlasnik Ivica Dadović, jedan od potomaka Stjepana Radića! Ukoliko želite objedovati, nazovite dan ranije kako biste dogovorili ručak koji će vam servirati na vrlo posebnom mjestu, na natkrivenoj riječnoj skeli koja se, ukovirena zelenilom, nalazi na obali rijeke Save.  Na raspolaganju vam je i baštinski uređen restoran obitelji Dadović u kojem možete uživati u posavskoj guski s mlincima, šaranu na rašljama te orehnjačama i makovnjačama. Poželite li se duže zadržati, na raspolaganju su vam dva partmana i dvije dvokrevetne sobe. Boravak možete upotpuniti vožnjom čamcem i bicikliranjem, a ako želite kampirati prostor će vam obitelj Dadović rado osigurati.

Zaželite li pak ponijeti sa sobom vrhunski gastro suvenir, imamo još jedan prijedlog. Svakako posjetite obiteljsku mini siranu Mlađenović u mjestu Desni Dubrovčak u kojoj se proizvode kravlji sirevi od vlastitog mlijeka poput kuhanog sira s vlascem, zatim s paprikom ili pak chia sjemenkama.

DESNO TREBARJEVO – ZAVIČAJ BRAĆE RADIĆ ZAGLEDAN U SAVU

Svoje otkrivanje Gornje Posavine možete završiti (ili započeti) posjetom Desnom Trebarjevu, rodnom mjestu braće Radić koje je nanizalo svoje kuće uz predivan dio Save što mirno vijuga kroz pošumljene obale i kao takav je idealan za bicikliranje. Nažalost, rodne kuće Stjepana Radića više nema, ali to uvelike nadoknađuje “Kulturni centar braće Radić” u kojem je prikazan fascinantan životni put dvojice braće koja su obilježila i zadužila hrvatsku povijest, ali i sve ono po čemu je posavska baština vrijedna i posebna. Svoj dolazak najavite dan ranije, a ravnateljica Centra Jasmina Jovev rado će vam ispričati još mnoštvo zanimljivih činjenica o kraju koji je Hrvatskoj podario lik i djelo Stjepana Radića.

 

Korisni linkovi:

Kulturni infomativni centar braće Radić,Desno Trebarjevo, www.kcbr.hr

Tradicijsko seosko gospodarstvo Dadović,Martinska Ves www.opg-turizam-dadovic.hr

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županijewww.turizam-smz.hr