VINARIJA TRDENIĆ – vino od jagoda

Desertno voćno vino dobiveno fermentacijom soka od jagode, izrazitog je mirisa i posebnog okusa. Jagode su odličan izvor folata i vitamina B i C, a sadrže i biljne fenole zajedno s antioksidansima. Takvo vino proizvode braća Trdenić.

Vino od jagode Trdenić proizvod pod oznakon “Golden fruits”, novi brand razvijen je u suradnji sa PG Faltis-uzgajivačem jagoda Igorom  Faltisom

Sorta jagode: Clery – podrijetlom iz Italije, jedna od najaromatičnijih ranih sorata jagode koja odlično uspijeva na moslavačkom tipu tla ( Glinasto ilovasto pseudoglej). Jagode se  uzgajaju na otvorenom terenu na položaju  “Grede” Velika Ludina.

Vinarija Trdenić iz Trnovke blizu Volodera, 60 km od Zagreba, koju vode braća Tomislav i Krešimir, najveća je moslavačka vinarija.  Trdenići  više od stotinu godina proizvode vina.

Od kućne manufakture do početka devedesetih zasadivši 1500 loza nepovratno su zaplovili u avanturu zvanu vinogradarstvo i vinarstvo. Danas je površina povećana na 15 hektara sa godišnjom proizvodnjom od oko 100 tisuća litara vina. Najviše imaju škrleta a proizvode i  bijeli i sivi pinot, rajnski rizling, traminac crveni a od crnih sorti cabernet sauvignon i portugizac. Osim vina od jagode imaju I vino od kupine.

Svoje najbolje vino pinot sivi 2015. founder’s reserve posvetili su pradjedu sa mamine strane Josipu Blaškoviću. To je vino 2014. godine je na velikoj izložbi u Kutini 2015. dobilo 92 boda i titulu šampiona. I godine 2019.  bili su šampioni sa škrletom odležane berbe iz 2015. dobivši 89 bodova. Osvojena je i bronca za škrlet na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu na  Decanteru. Trdenići su tijekom posljednjih 10-ak godina, a posebno u posljednjih 5-6 podigli kvalitetu nekadašnjeg škrleta za široku potrošnju u lepezu vrlo dobrih vina. Tako imaju više godišta škrleta označenih sa private collection, gewurtz traminer p.c 2017. i pinot sivi 2015. founder’s reserve. Najviše vinograda je na položaju Donja Vlahinićka – oko 12 000 trsova cabernet sauvignona, 8 000 pinota sivog, 8 000 škrleta i oko 1 500 portugizca. Na Medvedovu, gdje imaju i vlastiti ribnjak dimenzija 85x15m poribljen vranskim i lonjskim šaranom sa mrijestilištem, na 18 000 trsova prevladava škrlet . Na Bukovcu je oko 20 000 trsova pinota, a na Krmelovcu još 8 000 škrleta.

Pripremio: Tomislav Radić