SVIJET VRHUNSKIH TALIJANSKIH DELICIJA

Prostrani pašnjaci ispod Alpa idealno su mjesto za ispašu više od četiristo grla krava od kojih se tjedno dobije 30 kvintala sira. Farma bivola ove obitelji broji šesto grla i tjedno daje 20 kvintala bivoljeg sira, dok farmu koza daje 10 kvintala sira tjedno. Sve te životinje jedu sijeno i silažu iz talijanske pokrajine Pantanelle Montane, koja je tik ispod planine Cavallo. Mjesto je to puno autohtonih trava punih korisnih sastojaka koje pomažu pri proizvodnji kvalitetnog i boljeg mlijeka.

Godišnje imaju proizvodnju od 12 tisuća vrsti sireva od kojih se mnogi nalaze u ponudi nedavno otvorenog shopa talijanskih delicija La Riseria u Gundulićevoj 5.

Ovaj obiteljski uspjeh temelji se na iskustvu, ljubavi prema sirevima i originalnoj viziji braće Gioacchino i Luciana koji su zajedno s njihovim sinovima i kćerima Veronicom, Lindom, Lucom i Alesiom razvili brend Del Ben Formaggija. Proizvodnju već 40 godina predvodi meštar Joaquino, a ona počiva na tri vrste mlijeka – kravljem, bivoljem i kozjem.

Mljekara koristi isključivo mlijeko iz njihovog domaćeg okruženja kako bi se smanjile CO2 emisije koje nastaju prilikom putovanja.

Najpoznatiji sirevi su Modesto obložen slamom koji je ime dobio po djedu Modestu u čijoj kantini je sir bio skladišten kako bi odležao određeni period. Tu su i sir obložen duhanskim listom ili pak oni odležani u bačvama vina ili piva kako bi dobili neodoljive okuse. Sir Montasio poseban je po tome što je još u prošlosti osmišljen kao sir koji se koristio tijekom loših godina kada ljudi nisu imali dovoljno hrane. Tada im je bilo lakše prikupiti mlijeko i napraviti sir koji bi čuvali da odleži te ga jeli s nekim drugim namirnicama koje su uzgajali.

Posebnu priču ima popularna Buratta koja se proizvodi tijekom cijele godine. Sve faze proizvodnje rade se ručno.

Proces započinje zagrijavanjem mlijeka na temperaturi od 35 do 37 stupnjeva nakon čega slijedi faza fermentacije gdje mlijeko fermentira prirodnim procesom te potom i zadnja faza koagulacije koja zaokružuje priču ovog savršenog proizvoda. Del Ben Formaggija u svojoj ponudi ima i druge svježe sireve poput Mozzarelle, Fior di Late, Mozzarelle Buffalo, Stracciatelle te mnogih drugih.

Dugovječnost Del Ben Formaggije leži upravo u sposobnosti osmišljavanja kreativne i tehnološke inovacije uz očuvanje drevnih okusa. Upravo zbog toga, ova tradicionalna receptura tijekom godina je rezultirala vrhunskim autohtonim sirevima koji su osvojili svijet. Dobitnici su brojnih nagrada na državnoj i međunarodnoj razini za odležane proizvode u njihovim kantinama kao što su Modesto, sir obložen sa slamom, Schioppettino – sir koji je odležao u crnom vinu Schioppettino te Italico sir koji je odležao zamotan u duhanskom listu više od 24 mjeseca.