WOW-ice prezentirale Decanterove dobitnike

13. listopada nije bio zastrašujući petak 13., nego dan kad je popularna zagrebačka, ali i riječka i splitska ženska vinska udruga WOW (koja će iduće godine slaviti jubilarnu 10.godišnjicu), upriličila jednu važnu prezentaciju.

Na čelu s art-direktoricom WOW udruge, Vlastom Pirnat, agilnom članicom i vinskom connoiseurkom Manuelom Maras te istaknutom poduzetnicom Anom Lisak – upravo na Rooftopu Lateralu WOW-ice su organizirale vrlo zanimljivu i atraktivnu prezentaciju četiri vinarije koje su ove godine osvojile medalje na najpoznatijem svjetskom ocjenjivanju vina, londonskom Decanteru.

Ovdje u predivnom prostoru s još boljim pogledom, na 26. katu najvišeg hrvatskog nebodera, svoja su nagrađena vina odabranoj publici vinoljubaca i medijima uživo predstavili vinarija Cattunar (platinasta medalja za vino Nonno 4 Terre 2015), vinarija Pilato (zlatna medalja za vino Malvazija Istarska 2019), vinarija Košćak (srebrna medalja za Sauvignon 2019 ) i vinarija Kopjar (srebrna medalja za vino Graševina te još četiri brončane medalje za ostala svoja vina).

Zanimljiva je i sjajna vijest da su hrvatska vina bila apsolutno iznenađenje na Decanterovom ocjenjivanju u Londonu, jer je od nešto više od 200 prijavljenih hrvatskih vina njih čak 170 osvojilo medalje. Nije nimalo nevažno da su od toga 3 platinaste i 11 zlatnih, a ostalo srebrne i brončane. Tri hrvatske platinaste medalje – Cattunarov Nonno 2015, Kozlovićeva Selekcija Malvazija 2017 i Kutjevačka Graševina de Gotho 2018, izdvojene su kao posebno iznenađenje ovogodišnjeg ocjenjivanja.

Već je poznato da udruga Wow najčešće svoje promocije vina uobličuje tako da na njima ugošćuje i vinare osobno.

Tako je bilo i ovoga puta pa su se na najvišem zagrebačkom neboderu pojavili osobno Luka Koščak, mladi enolog iz Novog Marofa koji je sa svojim sauvignonom osvojio čak 92 Decanterova boda (srebro); Robert Kopjar, donio je svoju srebrnu graševinu i brončani chardonnay; Sanjin Pilato zlato za svoju s 95 bodova ovjenčanu svježu malvaziju – i gospođa Vesna Belir Cattunar sa svojim platinastim Nonom koji je osvojio čak 97 bodova, a stvoren je u okviru projekta  „4 terre“ (4 zemlje – tj. crvene, sive, crne i bijele istarske zemlje). WOW-ice i mediji imali su ovom prilikom sreću i zadovoljstvo kušati i Pjenušac 2607 blanc de noir, vinarije Košćak, kao i Malvaziju Sur lie Pilata, i teran Kapi vinarije Cattunar, također projekt „4 terre“ na kojem Cattunarovi predano rade ispitujući sve potencijale različitih istarskih tla.

 

WOW

Fotografije:

Mario Draušnik, Juraj Sremec