VINA KABOLA – ekskluzivnost, poseban pečat, o njima se priča, u njima se uživa!

Njihova vina imaju naglašenu ekskluzivnost, poseban pečat, o njima se priča, u njima se uživa… Vina Kabola odražavaju hrabrost, inovativnosti i ljubavi prema tradiciji

Volite li vinske klasike? Oni ne nastaju preko noći, stvaraju se godinama, stoljećima… Iza njih je puno truda, pravi vinski virtuoz i topla obiteljska priča. Jednu takvu krije i Kabola, poznata butik vinarija iz Istre, nezaobilazno odredište zaljubljenika u vrhunska vina, ali i u skladan odnos prirode i arhitekture.

Kada je 1891. obitelj nona (djeda) Ivana napunila prvu butelju odličnog Momjanskog muškata započela je ljubav obitelji Markežić prema vinu. U drvenim bačvama starog podruma iz godine u godinu vina su bila sve bolja, a skroman nono zasluge je pripisivao momjanskoj zemlji, zahvaljujući joj na svim blagodatima. Tradiciju ovog jednostavnog istarskog težaka koji je većinu života proveo u polju, masliniku i vinogradu, nastavio je otac Mario, koji je znao da bez kvalitetnog grožđa nema dobrog vina.

Njegov sin Marino, danas jedan od najpoznatijih vinara u Hrvatskoj i šire, ljubav je pretvorio u pravu strast. Iako još uvijek u arhivi čuva nekoliko butelja slavnog obiteljskog Momjanskog muškata iz 1891., kao godinu utemeljena brenda Kabola smatra 1981., kada je njegov otac buteljirao vino i nudio ga u obiteljskom restoranu u kojem je majstorica u kuhinji bila Marinova majka. U tom restoranu pripremljen je i najveći bijeli tartuf na svijetu iz Guinnessove knjige rekorda, pronađen u Motovunskoj šumi 1999., kojeg je Marino kupio na dražbi.

Među prvim istarskim vinarima prešao je na ekološku proizvodnju, a prvi u Hrvatskoj odnjegovao je vino u amforama izrađenim od posebne gline koje su stigle iz daleke Gruzije. Volite li malvazije morate kušati Malvaziju Amfora i Malvaziju Unica, prave klasike među istarskim vinima, kompleksne, elegantne, s dugim trajnim završetkom koji se pamti. Tajna je u duljoj maceraciji koja malvaziji daje ekskluzivnost i posve novu dimenziju. Uživat ćete u svakom gutljaju.

Vinarija Kabola danas je poznati vinski brend, ime je dobila po obiteljskom nadimku, a vina se piju u najboljim svjetskim restoranima. No skromnost i zahvalnost prema momjanskoj zemlji ostale su temeljne vrijednosti obitelji Markežić. Njihova butik vinarija na prostranom imanju između Buja i Momjana jedna je od najljepših stancija i mjesto koje se ne propušta kada posjetite Istru.