JELSA U ŠVICARSKOJ

Delegacija Jelse nedavno je gostovala u Švicarskoj po službenom pozivu Stalne misije Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi i Hrvatske veleposlanice pri misiji Vesne Batistić Kos te službenom pozivu Veleposlanstva RH u Bernu i veleposlanice Andree Bekić. Općina Jelsa i Turistička zajednica na čelu s načelnikom Nikšom Peronjom i direktoricom turističke zajednice Marijom Marjan zajedno s hvarskim vinarima, uljarima  i ugostiteljima  predstavili su svoje proizvode.

Uz vina i ulja, glavna tema bila je mediteranska prehrana, a sve je pratila pjesma hvarske klape “Priženca”. Glavni cilj ovoga događaja bila je promocija Općine Jelsa i otoka Hvara u turističkom i kulturnom smislu.

Na prezentaciji u WTO-u (Svjetskoj trgovinskoj organizaciji) nazočio je i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, veleposlanici i mnogi diplomatski predstavnici. Osim  izvrsnih vina većinom izvornih hrvatskih sorti – plavaca, bogdanuša, prča, pošipa, babića, maraštine, zlatarice, trnjaka (Beleca Tomić, Global Huljić, Bogdanjuša Carić, Pošip Svirče, Prč Vujnović, Zlatan Plavac, te ostalih vina Dalmacije, Tastament  Babić, Sladić Maraština,  Franić Trnjak, Merlot MasVin, Zlatarica Pilač,  Plavac Terra Madre idr. ) gosti su mogli kušati i tipična jela otoka Hvara koja su pripremali chefovi restorana “Mostir”- Pavao Kordić  i restorana “Davor”- Krsto Barbić.  Slatke delicije pripremile su udruga Trim i Gamulin chocolates iz Jelse, a posjetitelji su mogli kušati i maslinovo ulje uljare Božić te mlade uspješne uljarke Eve Ćurin iz Gdinja.

Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr. predsjednica udruge Hvarski vinari tom je prigodom rekla:Ovo je tek prvi korak u zajedničkim nastupima kojima želimo otvoriti nova tržišta, kako za izvoz vina i drugih proizvoda, tako i za  osvajanje novih turista koji će doći posjetiti našu zemlju.

Vino je proizvod koji se usko veže uz određeni teritorij, ono može biti odlična pozivnica da se otkrije kraj u kojemu je nastalo. Budući da je turizam dobar put  stvaranja nove potražnje, osobito nam je važna ostvarena suradnja s TZ Općine Jelsa i Općinom Jelsa na čijem se području nalaze najvažnije vinarije otoka Hvara.”

Da bi se postigla što bolja vidljivost dalmatinskih vina, posebice izvornih sorti – uključene su i vinarije  iz drugih područja Dalmacije, jer današnji turisti istražuju više destinacija te će na putu prema Hvaru (ili s Hvara) posjetiti i druge dalmatinske gradove, poput Zadra, Šibenika, Splita, Imotskog te obližnja vinogorja … “

 

 

 

Tijekom posjeta hvarske delegacije organizirana je izložba  Sunčice Kuzmanić (Perišin Tomljanović)   koja je diplomirala na prestižnoj Londonskoj akademiji St. Martin’s College of art and design. Izložba je održana pod nazivom “Suvremena i bezvremenska Dalmacija“. Temu Dalmacije zadala je Stalna misija RH pri UN, a umjetnica je pripremila seriju  slika –  malih elemenata, trenutaka  iz života u Dalmaciji. „Nisam htjela oslikati svima unaprijed poznate scene ribarskih brodica na moru, već sam htjela dati dah dalmatinskog pravog života.“ – opisala je umjetnica svoje slike.

 

Načelnik Nikša Peronja održao je govor pred diplomatskim zborom pozvavši sve da posjete Općinu Jelsa i otok Hvar, a direktorica Turističke zajednice općine Jelsa Marija Marjan zadovoljno je zaključila da će se suradnja nastaviti jer je i  veleposlanica Andrea Bekić iznijela niz prijedloga koji bi  mogli biti zanimljivi za pozicioniranje  turističke ponude i hvarskih vina na švicarskom tržištu.

 

 

 

Fotografije:  Vedran Rafael Janić

PR: Hvar otok vina & TZ Jelsa

Info: info@tzjelsa.hr