Gault&Millau Croatia 2020 – dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020  je Danijel Đekić chef restorana Monte iz Rovinja.

Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora bila u Splitu i Robert Benzia iz restorana Ganeum u Lovranu, osvojili su trofej Veliki chef sutrašnjice 2020.

Trofej Chef tradicijske kuhinje 2020 osvojili su Silvija Horak iz restorana Terbotz u Štrigovi i Tvrtko Šakota chef  restorana Nav u Zagrebu.

Trofej mladi talent godine 2020 osvojili su Floriana Ružić iz restorana San Rocco u Brtonigli i Matija Jagić iz Brokenships bistroa u Zagrebu.

Buffet Kamenice iz Dubrovnika nagrađen je trofejem Najbolji POP 2020.

Ove je godine dodijeljen i novi trofej Šef sale 2020 kojeg je osvojio Dragutin Majsak iz restorana Vinodol u Zagrebu.

Posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva osvojila je jedna od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva, Dragica Lukin iz slastičarnice Villa Soši u Umagu.

Najboljim  restoranima proglašeni su 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Laganini iz Palmižane, te šibenski Pelegrini.

 

U Esplanade Zagreb Hotelu, 3. je ožujka održana gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia.

Ovaj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan broj hrvatskih chefova, vrhunskih profesionalaca i zaljubljenika u gastronomiju, a vrhunac večeri bila je dodjela prestižnih kulinarskih trofeja kojima Gault&Millau Croatia nagrađuje najbolje chefove u čijem je radu prepoznat moto vodiča – „Luksuz je u kvaliteti, ne u cijeni“.

Posebnost Gault&Millau vodiča leži u slavlju različitosti – u njemu svoje mjesto pronalaze raznovrsni restorani i profesionalci različite dobi i stilova, a ono što dijele su inovativnost, poštivanje tradicije svoga kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću. Gault&Millau Croatia 2020 gastronomski vodič najopsežniji  je do sada, a u njemu su predstavljena 202 restorana, 82 POP restorana, 101 vino i 20 hotela. Direktorica Gault&Millau Croatia, Ingrid Badurina Danielsson ovaj je vodič opisala kao snažan, postojan i napravljen da ljubiteljima hrane pruži pouzdane informacije o restoranima. Također je naglasila njegovu važnost u Hrvatskoj i svijetu:

„Gault&Millau, jedan je od dva najprestižnija međunarodna gastronomska vodiča te predstavlja hrvatsku gastronomsku scenu na svjetskoj pozornici, a Hrvatsku kao poželjnu food&wine destinaciju“. Noć kulinarskih scara održana je u Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb Hotela, a četveroručnu gala večeru pripremile su vrhunske chefice Ana Grgić,   chefica Esplanadeinog restorana Zinfandel’si nositeljica titule Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2018 i Francuskinja Coline Faulquier, chefica i vlasnica restorana Signature u Marseilleu, i nositeljica titule Mladi talent Gault&Millau France 2017.

Nagrađene chefove i restorane pozdravila je i Marianne Lecerf, glavna međunarodna  koordinatorica za Gault&Millau. .

Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputila je Darija Tödtling, predstavnica Hrvatske turističke zajednice.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. U ime Ministarstva turizma gostima se obratio državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Frano Matušić, koji je tom prilikom istaknuo važnost gastronomije kao jednog od vodećih sadržaja turističkog iskustva na kojem se gradi cjelokupni brend Hrvatske.

Hrvatska turistička zajednice bila je posebni partner projekta,realiziranog uz veliku pomoć

partnera Gault&Millau Hrvatska: Premium Visa, PBZ card, Debic, Kotanyi, Hrvatska pošta, Aurelia, Lexus, Kraš Bajadera, Romerquelle, Raise the Bar i Mutti. Partneri događanja bili su i: Esplanade Zagreb Hotel, Centaurus, Karlić tartufi, MIVA galerija vina, DUKE group, Krauthaker, Tomić, Degrassi, Štampar i Feravino.

Izdanje vodiča Gault&Millau Croatia za 2020. godinu bit će u prodaji na lokacijama Tiska, te u poslovnicama Hrvatske pošte, a namijenjen je svim ljubiteljima kvalitetne hrane, i restoranima koji pružaju vrhunska kvalitetu i uslugu. Gault&Millau gastronomski vodič je dostupan i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljni opisi svih restorana uvrštenih u vodič Gault&Millau Croatia 2020.

 

Više informacija na:  https://hr.gaultmillau.com/