ŠIBENIK – CHEFS’ STAGE 2020 stižu velike zvijezde svjetske gastro scene

Najvažniji kongres gastronomije i ugostiteljstva na ovim prostorima dovodi gastro autoritete koji pomiču granice

 

Ovogodišnje izdanje kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs’ Stage po treći će put Šibenik učiniti centralnom kulinarskom pozornicom za najveća imena svjetske gastronomije. Svoj su dolazak najavili Nicolai Ellitsgaard, Oriol Castro, Adam Meszaros, Adeline Grattard, Soenil Bahadoer i mnogi drugi.

Tema treće edicije kongresa Chefs’ Stage je TRADICIJA, a domaćin Rudi Štefan o temi kaže: “Uvijek je potrebno napraviti dva koraka natrag kako bi se ostvarilo više i napravio korak naprijed. Odnosno, treba se poistovjetiti s tradicijom i lokalnim namirnicama kako bi bili drugačiji, zanimljivi i nešto novo prezentirali svima onima koji dolaze (po prvi put) u Hrvatsku.”

Nicolai Ellitsgaard je chef u nedavno otvorenom norveškom restoranu Under, najvećem podmorskom restoranu na svijetu koji pruža nezaboravno iskustvo vrhunske svježe i lokalne namirnice poslužene 5,5 metara ispod površine hladnog Sjevernog mora pa tako osim gastronomskog čuda predstavlja i ono arhitektonsko. Nikolai gaji iznimnu strast prema lokalnoj hrani i sastojcima koje brižljivo nabavlja, a neke i sam sakuplja u divljoj norveškoj prirodi.

Veliki chef Oriol Castro svoj je zanat pekao u legendarnom elBulliju, restoranu-instituciji koji je postavio temelje za današnji pojam gastronomije i iz korijena promijenio svijet suvremenih restorana, a od 2014. zajedno s partnerima, dugogodišnjim kolegama iz elBullija vodi restoran Disfrutar u Barceloni koji ima dvije Michelinove zvjezdice. U bogatoj karijeri mu je pomogla i činjenica da je na svoj gastronomski put krenuo kao slastičar pa je slastičarske tehnike oduvijek primjenjivao u kuhinji.

Mađarski chef, Ádám Mészáros, upravlja restoranom Onyx u srcu Budimpešte, koji je pod njegovim vodstvom postao prvi mađarski restoran s dvije Michelinove zvjezdice. Onyx je kreirao dva menija po 6 sljedova. Menu ‘Within Our Borders’ stavlja naglasak na najkvalitetnije domaće namirnice, dok menu ‘Beyond Our Borders’ istražuje kreativnost i imaginaciju kuhara.

Adeline Grattard je chefica i suvlasnica malog pariškog fine dining restorana Yam’Tcha ovjenčanog jednom Michelinovom zvjezdicom, gdje priprema francuske sezonske sastojke koristeći kineske tehnike. Na početku svoje karijere radila je poznatom pariškom restoranu Astrannce, a potom dvije godine iz prve ruke proučavala kinesku kuhinju radeći u restoranu u Hong Kongu.

Na Chefs’ Stage dolazi i chef Soenil Bahadoer porijeklom iz Surinama. Soenil živi u Nizozemskoj od svoje sedme godine, a 1995. godine otvara Restaurant De Lindehof, restoran koji od 2014. ima 2 Michelinove zvjezdice. Soenilova kuhinja osvaja tradicionalnim surinamskim okusima i jelima koje je rekreirao po uzoru na ona svoje majke. Dobitnik je nagrade za najboljeg chefa 2020. u Nizozemskoj prema  vodiču Gault&Millau. 

Osim njih, na Chefs’ Stageu će sudjelovati i mnoga druga zvučna imena svjetske gastronomije između kojih su Brad Kilgore, Santiago Torrijos, Angelo Sabatelli, Sakai Fumiko, Salvatore La Ragione, Adrian Hadean, Vinesh Johny, Rene Frank, Oriol Castro, Willem Schaafsma, Tomaž Kavčić, Mojmir Šiftar, Jure Debeluh, Tanja Pintarič, Leon Pintarič, Vanja Puškar, Igor Belošević i Toni Marinković.

Hrvatski chefovi će imati svoje vrhunske predstavnike među talentima koji će zakoračiti na šibensku gastro pozornicu. Među njima su i Ante Božikov (Opat), Ante Udovičić (Lemongarden), Damir Tomljanović, David Skoko (Batelina), Hrvoje Kroflin (Mano 2), Hrvoje Zirojević (Laganini), Igor Gudac (Moro), Ivan Erak (hotel Palace), Ivan Marelić (Konoba Maha) Ivan Pažanin (Štorija), Jurica Jantolek (Pod Zidom), Marijo Jurjević (LD Korčula), Marin Medak (RougeMarin), Marin Rendić (Apetit), Marina Gaši (Marina), Mario Mihelj (El Toro), Marko Gajski (Lešić Dimitri Palace – LD Restaurant), Marko Palfi (Kitchen), Mate Janković, Robert Hromalić (Le Kolač), Saša Began (Foša), Stiven Vunić (Zijavica), Tea Mamut (O’š Kolač), Tome Računica (Cantinetta) i Vjeko Bašić (Boba).

 

Gastro profesionalci i zaljubljenici u kulinarsku umjetnost svoje ulaznice mogu kupiti na web stranici Chefs’ Stagea, a sve dodatne informacije dostupne su na službenim stranicama kongresa kao i na Facebooku i Instagramu gdje se svakodnevno objavljuju novosti vezane za program.  Posjetitelje ovogodišnjeg Chefs’ Stagea očekuju dva dana inspirativnog kongresa, četiri masterclassa na najljepšim šibenskim vedutama i čak šest gala večera ekskluzivnim lokacijama na kojima će svoje delicije pripremati domaći i strani gastro autoriteti. Prihod od dviju gala večera koje će održati u restoranu Pelegrini namijenjen je zakladi Budi Foodie koja školuje talentirane mlade ljude na istaknutim međunarodnim kulinarskim institutima.