Kako se slavilo 20 godina planetarno poznatog TARTUFA

U poznatom restoranu Zigante u Livadama, istarski „kralj tartufa“ Giancarlo Zigante i chef Damir Modrušan sinoć su svečanom večerom još jednom potvrdili titulu najboljih u pripremanju i prezentaciji jela s tartufima, te tako svečano obilježili veliku 20. godišnjicu pronalaska najvećeg ubranog bijelog tartufa i uvrštenja u Guinnessovu knjigu rekorda.

Millenium, jedan od najvećih bijelih tartufa ikad ubranih, pronađen je 02. studenog 1999. godine u Motovunskoj šumi nedaleko od Livada. Pronašao ga je upravo “kralj tartufa“, Giancarlo Zigante.

Tartuf je težio 1,31 kg i uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda. Istra se time našla na svjetskoj karti ponajboljih tartufarskih regija, a kvaliteta istarskih tartufa postala planetarno poznata.

Giancarlo Zigante

Svečana večera sastojala se od 9 sljedova pomno odabranih jela s tartufima pa su tako brojna poznata lica svoja nepca slastila carpacciom od junećeg bifteka s bijelim tartufom, tartarom od škampa s bijelim tartufom, salatom od hobotnice, brancinom, maslacom od tartufa, panetoneom s tartufom te brojnim drugim delicijama.

Uz svako jelo posluženo je i odgovarajuće vino, koje mu svojim karakteristikama najbolje odgovara i na najbolji mogući način nadopunjuje.

Inače, u Livadama se svaku godinu, tijekom jesenskih mjeseci, održava i tradicionalna manifestacija Dani tartufa u organizaciji obitelji Zigante. Sajam je to koji doprinosi produženju turističke sezone u unutrašnjoj Istri, a iz godine u godinu sve je veći interes izlagača kao i sve veći interes gostiju.

Fotografija: Iva Znaor