ZNANSTVENA REVOLUCIJA U FIRENCI koji je stvarni utjecaj amfore na vino

Vino iz amfora je najveći vinski modni hit ali još uvijek ne postoje detaljne, sveobuhvatne znanstvene analize njihovog utjecaja na vino. Zemljane, tradicionalne amfore i betonske posude su najnoviji trendovi oblikovanja vina tako da sve veći broj tvrtki traži alternativu tradicionalnim baricima i spremnici od nehrđajućeg čelika.

Da bi se to do kraja razjasnilo vinski podrum Colli Fiorentini smislio je projekt povjeren Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Firenci kako bi procijenio evolucija vina prema različitim spremnicima. Slijedi znanstvena studija koja će dati odgovore na pitanje kako različiti spremnici utječu na kemijske i senzoričke karakteristike vina.

Nadalje, u vinariji Valvirginio u Montespertoliju jednaka količina Sangiovesea iz berbe 2018. godine postavljena je da sazri u tri rezervoara od nehrđajućeg čelika, tri nova i tri rabljena barrika, tri amfore, tri posude vitrificiranog cementa i tri posude sirovog cementa. Sazrijevanje je započelo prije tri mjeseca, a projekt će trajati 12 mjeseci, nakon čega će se izraditi analitička izvješća koja će po prvi put sa znanstvenom pouzdanošću reći kakvi su učinci različitih spremnika na vino.

Projekt vode istraživači Valentina Canuti i Monica Picchi iz odjeljka Tehnologija prehrambenih proizvoda, profesori Alessandro Parenti i dr. Lorenzo Guerrini iz odsjeka za poljoprivredu, šumarstvo i biosustave na Poljoprivrednoj školi sveučilišta u Firenci. Odgovori koji se očekuju mogli bi u velikoj mjeri – promijeniti odnos prema proizvodnji vina, proizvesti pravu revoluciju na području na kojem smo u tehnološkom smislu mislili da sve znamo.