1. SUMMER RIESLING TASTING PLEŠIVICA/MEĐIMURJE

RAZGOVOR O RIZLINGU UZ RIZLING

 

Renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina „Vinske zvijezde“organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim znalcem rizlinga u Hrvatskoj, sommelierom Željkom Bročilovićem Carlosom.

Na prvo hrvatsko kušanje „SUMMER RIESLING TASTING“ pozvani su na   sudjelovanje svi vinari koji proizvode rizlinge u Hrvatskoj (većinom iz Bregovite Hrvatske i Slavonije), a u komisiji su bili enolozi , vinari, vinski novinari  i sommelieri. Predsjednik komisije i glavni savjetnik događaja je sommelier Željko Bročilović Carlos.

Najava događaja  izmamila je uzdahe oduševljenja i osmijehe na lica poznavatelja vina te samih proizvođača jer je ova sorta jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu.

Zovu je i RR  – „Rolls Royce“među vinima, a samo vino  – kraljem bijelih vina! Toliko superlativa zaslužuje detaljno kušanje, ocjenjivanje i promišljanje o vinu, pa su organizatori nakon stručnog kušanja organizirali druženje s objavom rezultata,  uz razgovore o potencijalu sorte u Hrvatskoj.

           1.Summer Riesling Tasting prepoznale su i podržale TZ Zagrebačke i Međimurske županije te grad Jastrebarsko čiji su predstavnici sudjelovali u druženju nakon ocjenjivanja rizlinga.   Više na: https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

REZULTATI:

1.dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se na Plešivici, u vinariji Jagunić, s 12 članova komisije i 31 uzorak.

Komisija : predsjednik Ž.Bročilović Carlos, sommelier; Darko Lugarić, somm., Hrvoje Petrić, novinar i connaisseur; Marko Rundek, somm; Jasminka Šaško, enologinja, Dominik Jagunić, vinar; Željko Suhadolnik, novinar; Franc Žgur, sommelier; Boštjan Protner, vinar; Ivo Kozarčanin, novinar, Ivan Perković, somm; Saša Zec, enolog.

Uzorci su bili podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011);   vina s ostatkom šećera.  Vina je točila Marijana Kralj.

U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017 te osvojio srebro (85,8). U kategoriji  starijih vina, tri vina su osvojila srebro (Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016 -85,2; Šember PG Rajnski Rizling 2015- 86,9; Obrt Šimanović, Rajnski Rizling 2012 – 85,4).  U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015 (90,7)  i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7). Srebro su osvojili Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2013 (89, 8) i KOPJAR Rajnski Rizling polusuho, 2017.  (85)

 

2.dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se u Međimurju, u restoranu Terbotz,  s 9 članova komisije i 29 uzoraka.

Komisija: predsjednik Ž.Bročilović Carlos,sommelier; Branimir Jakopić, vinar; Željko Suhadolnik, vinski novinar;  Ivan Perković i Igor Ivanić, znalci-sommelieri; Martin Hlebec vinar; Ivan  Goričanec, Jože Rozman, Staša Bizjak – novinari i znalci.

Uzorci su bili podijeljeni u tri kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011);   vina s ostatkom šećera. Vina je točio Martin Jakopić.

U prvoj kategoriji, najbolje su ocijenjeni Rajnski rizling  Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak 2017 (86,42) i Erdutski vinogradi 2017 (85,28). U drugoj kategoriji najbolje su ocijenjeni rizlinzi Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić, 2015 (85,7) i 2007 (86,0). U kategoriji vina s ostatkom šećera niti jedno vino nije prešlo prag od 85 bodova, a najbolje ocijenjen je bio Rajnski rizling 2017 Vina Papak Ilok (82,71). Nije bilo uzoraka kategorije visokih predikata.

Na razgovorima o rizlingu izdvajamo važnu rečenicu slovenskog vinara Boštjana Protnera: „Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti na rizling“.

Sommelier Darko Lugarić, suvlasnik zagrebačkog restorana Agava,  predlaže popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali napominje da je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte, ali i (različita) kakvoća hrvatskih rizlinga. Željko Bročilović Carlos naglasio je da  postoje referentni svjetski rizlinzi, nije teško dokučiti kakvi su oni te odlučiti/krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Zaključno je ponovljeno da je rizling doista posebna sorta, ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost  te da svaki vinar sam određuje kojim smjerom i načinom vinifikacije želi raditi rizling:  želi li iz njega “izvući“ najbolje što može (a može se puno)  ili želi imati (samo) još jednu sortu u vinogradu.  Rezultati ovoga kušanja  pokazali su da je „srednja kategorija“ (vina od 3 godine i starija) imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu  – odležavanje u boci godi.

Prema pozitivnim reakcijama vinara, hrvatski rizlinzi se polako ali sigurno vraćaju na mjesto koje im i pripada, a u priči o rizlingu okrećemo novu, važnu stranicu.

 

Photo: Julio Frangen