GASTRO MUSIC FEST ZAGREB savršenstvo street fooda

Festival street fooda je otvoren do 26. svibnja

 

Na zagrebačkom Zrinjevcu započeo je Gastro Music Fest, festival koji slavi vrhunski street food i super glazbu. Idućih dana, sve do 26. svibnja, nudit će se  specijaliteti ponajboljih zagrebačkih street food ugostitelja koji već dugi niz godina uveseljevaju sve Zagrepčane, ali i turiste sa svojom uličnom hranom. Na Zrinjevcu se može uživati u pilećim empanadama s umakom od avokado jogurta chefa Maria Mihelja iz El Toro restaurant i bara i njihovog mlađeg brata u Petrinjskoj – El Toro street fooda.

Tu su i beef salsiccie s raznim dodatcima u latinoameričkoj verziji hot doga koje su ovoj kućici donijele titulu najpopularnije na zagrebačkom Adventu te savršeni churossi koji su već prvi dan osvojile mnogo srca. Cubano sendvič, jedan od najpopularnijih na svijeti, takozvani kralj sendviča, za koji se već nekoliko sezona na AperEATivo kućici na festivalima stvaraju redovi,  u Zagrebu se može pojesti samo dva puta godišnje, osim ako se sami ne “bacite” u mariniranje mesa satima i satima.

Klub ljubitelja janjetine nudi, kako sami kažu, najbolje od plodova tora, odnosno janjeći street food, a svaki festival osmisle nešto sasvim novo i drugačije, ove sezone je tu, uz neke od specijaliteta koji se svakodnevno rasprodaju poput janjećih lolipopsa te mnogima omiljenih janjećih uštipaka i pulled lamb sendvič s dugo pečenom i vučenom janjetinom.

Ove godine je po prvi put na Gastro Music Festu i Brewbites kućica Hrvoja Šalkovića koja priprema tri odlična burgera – Summer Burger, juneći burger s umakom od jogurta i limunske trave, Hot Chili Burger Machina – juneći burger s chedar sirom, tri vrste salata i rajčicom te Bites House umakom i parmezan chipsom te Clasic Burger – juneći burger s umakom od mandarina, estragona, limete i Yazua, salatama, sirom i rajčicom.

Arepa by Richardo kućica je pjevača Richarda Luquea i njegove obitelji na kojoj pripremaju tradicionalno venezuelansko jelo – Arepu. Arepa dolazi s raznim punjenima i raznim okusima – od vegetarijanskih opcija, do tune i teletine.

Novost je i kućica Apululu koja se na prvi pogled čini kao najveselija na festivalu, osim raznih koktela, Nizozemac Rochard Heines priprema specijalitete jugoistočne Azije, na Gastro Music Fest u ponudi ima zanimljivi sendvič s piletinom mariniranom u ljutim azijskim začinima i umakom od kikirikija te začinjene “noodles” u raznim varijantama – vegetarijanskoj, pilećoj i svinjskoj.

Fun bobby nedavno je otvoreni street food u Novom Zagrebu koji je za festival pripremio odlična, drugačija i jako zanimljiva jela – jedno od njih Okonomyaki je slana palačinka s ribanim zeljem, pečenim mariniranim svinjskim prsnim vršcima, kineskim rezancima od jaja, zapečenim sirom, meko pečenim jajem na oko te domaćim umacima i mladim lukom. Tu je i tortilja s 8 sati sporo pečenim odojkom i prilozima kao sto su svježi krastavci s jogurtom, kineski kupus, mayo sriracha i chilli umak.

Dečki iz American bara Dollar iz Varaždina uz odlične burgere imaju i savršeno ukusna rebarca marinirana u Jack Danielsu. Omiljeni zagrebački meksički street food Pani na festivalu je zastupljen sa svojim uvijek popularnim pilećim i chili con carne quesadillama i tortiljama te drugim meksičkim street food specijalitetima.  Cheese bar jedan od najomiljenijih zagrebačkih wine barova, na festival je kao i uvijek došao sa domaćom klopom te će uz burgere s paškim sirom i tartufima tijekom dana u velikim talijanskim tavama i kotlu pripremati dnevna jela kao što su razne tjestenine, ali i gulaš i grah.  Wurst bar iz Tesline tu je s originalnim austrijskim Frankfurter kobasicama napravljenim posebno za njih, a tu su i druge razne kasse i “šarf” kobasice. A zanimljiva kućica Smyrnazadužena je za “eastern mediterenean” street food i u svojoj ponudi ima falafel. Wok by Matija priprema tri vrste woka – s piletinom, kozicama i onu najatraktivniju – s mesom krokodila, a svi wokovi dolaze i u blažim i ljućim varijantama. Za cugu su zadužene kućice Rakijarnica &Mangosta bar koj- priprema koktele u ananasu i lubenici, ali i voćne salate te alkoholne sladolede te House of booze koja osim prezanimljivoh likera s industrijskom konopljom i raznim dodatcima te koktelima nudi i langoš – tradicionalnu lepinju s raznim punjenima i okusima. Ako posjetite Gastro Music Fest uživat ćete i u slatkom – tu su Amelie slastice s tortama, sladoledom i svime slatkim te Trdelnik koji  svojom tradicionalnom češkom slasticom i mirisom cimeta privlači posjetititelje na sam Zrinjevac.