Održana konferencija „Ulazak Hrvatske u Europsko udruženje za mindfulness i međunarodni mindfulness projekt Gradovi i općine koji brinu“

Predstavnici lokalnih javnih uprava na konkretnim primjerima predstavili dobrobiti mindfulness mentalne prakse koju primjenjuju u svojim poslovnim sredinama u okviru projekta „Gradovi i općine koji brinu

Uspješno je održana konferencija udruge Mindfulness Inicijativa Hrvatska – eamba na kojoj su se okupili brojni stručnjaci mindfulnessazajedno s djelatnicima javne uprave koji su ukazali na dobrobiti svakodnevnog provođenja mindfulnessa kroz vlastita iskustva na radnim mjestima.

Istaknut je uspjeh ulaska Hrvatske u Europsko udruženje za mindfulness kao rezultat dosadašnjeg rada. Ovom prilikom predstavljen je međunarodni mindfulnessprojekt „Gradovi i općine koji brinu“koji uključuje Grad Novu Gradišku i Općinu Viškovo kao prve lokalne zajednice koje su se priključile tom projektu.

Kroz projekt „Gradovi i općine koji brinu“ educiraju se lokalni službenici gradova i općina o mindfulness mentalnoj praksi, kroz edukacije te primjenjivanje naučenog, a sve to u svrhu povezivanja pojedinaca u jaču zajednicu, istaknula je Iva Mia Krušlin.

Svi sudionici već sada primjećuju pozitivne promjene koje su utjecale na njihov odnos prema radu i kolegama. Učinak primjene mentalnog treninga vidljiv je u Općini Viškovo čija je načelnica Sanja Udovićistaknula kako je mindfulness praksa preobrazila rad javnih djelatnika na bolje. „To je vještina koja se širi na cijelu lokalnu zajednicu i to je ono što je mene, kao načelnicu, ponukalo da se uključim u ovaj međunarodni projekt. Mi smo prvi u Republici Hrvatskoj i drago mi je da možemo svoja iskustva podijeliti te potaknuti druge lokalne zajednice da se uključe“. Osobna iskustva promjene, nakon osmotjednog mindfulness mentalnog treninga na radnom mjestu, podijelili su djelatnici Općine Viškovo Suzana Šepić, voditeljica pisarnice, Vedrana Šanko, referentica za knjigovodstvo i Željko Jurčić, referent za poslove komunalnog redarstva.

Pozitivne promjene vidljive su i kod zaposlenika Grada Nova Gradiška u kojem se većina djelatnika javne uprave odlučila educirati o mindfulnesspraksi i time pridonijelo promjenama na osobnoj i profesionalnoj razini. Gradonačelnik Grada Nova Gradiška istaknuo je kako je cilj naučiti zaposlenike da se znaju nositi sa stresom te i na taj način poboljšati radnu atmosferu. Potvrda njegovih riječi izlaganja su Gordane Šimić, više stručne suradnice za EU Projekte te Danijele Jugović, voditeljice Pododsjeka za razrez i naplatu javnih davanja Grada Nova Gradiška.

Značaj ovog događaja potvrđuje činjenica da je Katharina Müllen, predsjednica Izvršnog odbora Europskog udruženja učitelja mindfulnessa, svojim dolaskom i prezentacijom naglasila važnost ulaska Hrvatske u Europsko udruženje za mindfulnesste očuvanje visoke razine kvalitete, profesionalnosti i etičnosti u podučavanju mindfulnessa.