Teran Wine&Walk u Motovunu i Wine&Walk by the sea u Novigradu za nezaboravnu jesen u sjeverozapadnoj Istri

Jesen u sjeverozapadnoj Istri još jednom će obogatiti dvije vrlo iščekivane i popularne vinske manifestacije: Teran Wine&Walk u Motovunu i Wine&Walk by the Sea u Novigradu.

U subotu, 30. rujna na rasporedu je manifestacija Teran Wine&Walk, koja će posjetiteljima na 12 kilometara dugoj stazi predstaviti vina osam vrhunskih lokalnih vinara: Roxanich, Novak, Fakin, Valenta, Fachin, Benvenuti, Bertoša i Tomaz. Posjetitelji će tako na brojnim okrjepnim stanicama degustirati teran, čija je važnost za Motovun i njegovu okolicu neprocjenjiva, ali i ostale sorte nagrađivanih lokalnih vinara poput malvazije, muškata i cabernet sauvignona. Ujedno, svi će posjetitelji uživati u dražima ovog najatraktivnijeg istarskog srednjovjekovnog gradića koji svojim kulturološkim i prirodnim ljepotama uvijek očara, ali i u bogatoj gastro ponudi lokalnih ugostitelja među kojima će biti Miro tartufi, Konoba Fakin, Konoba Pod voltom, Roxanich, Lovačka udruga “Fazan” Motovun.

Start je predviđen u jutarnjim satima kod Winery & Design Hotela Roxanich odakle trasa vodi na popularnu Parenzanu s predivnim pogledom na Motovun i dolinu rijeke Mirne, gdje se nalazi i prva stanica.

Kroz pitoreskne vinograde staza vodi do sela Bataji gdje se nalazi druga stanica, vinarija Fakin, pa sve do vrh Monte Šandrin, ujedno i treće stanice Teran Wine&Walka. Put se nastavlja do mjesta Brkač, poznatog po arheološkim nalazima, te četvrte stanice, vinarije Fachin u mjestu Rodeli. Dolaskom do vrha brda Šublenta, gdje se nalazi peta okrjepna stanica, dolazi se do završnog djela staze koji uključuje posjet šestoj okrjepnoj stanici, vinariji Tomaz te povratak do vinarijeRoxanichkoja je i zadnja stanica ovog vinskog pohoda.

“Prošlogodišnje premijerno izdanje imalo je odličan odaziv, a pozitivni komentari i pohvale sudionika dodatno su nas potaknuli da nastavimo ovim putem. Ovogodišnja ponuda vinara na Teran Wine&Walku bit će, kao i lani, na zavidnoj razini, a posjetiteljima će se predstaviti vinari koji imaju ukupno 19 medalja s ovogodišnjegDecantera, najvećeg svjetskog natjecanja u ocjenjivanju vina. Vjerujem da je ovo odlična prilika za sve ljubitelje terana, ali i one koji će to tek postati, da uživaju u svim čarima Motovuna“, izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

Dva tjedna nakon Motovuna, u subotu 14. listopada, na redu je peto izdanje Wine&Walka by the sea u Novigradu.

Vinska šetnja duga 10 kilometara kreće u jutarnjim satima ispred veličanstvenog benediktinskog samostana u Dajli te stazom uz more vodi do Marede, Kastanije pa sve do Karpinjana. Šetnja se nastavlja u zaleđu Novigrada prolaskom kroz predivne vinograde i maslinike natrag do Dajle. Duž stazu, na svakih kilometar do dva, šetače će dočekati sedam okrjepnih stanica s cijenjenim lokalnim vinarima, ali i gastro ponudom. Tako će Degrassi, Demark, Vino Ghira, Moreno Ivančić, Leonardo Palčić, Pervino i Veralda predstavitisvoju vrhunsku ponudu vina dok će konobe i restorani Half 8, Kod Marice, Konoba Nino, La Taverna, Aminess Maestral, a i popularni food truck Poluotok, pripremiti kulinarske delicije na bazi mesa i ribe koji će se odlično sljubiti s vinskom ponudom.

“Wine&Walk by the sea odličan je primjer manifestacije kojom promoviramo lokalnu eno-gastronomsku ponudu i ljepote Novigrada, a sve ugodnom jesenskom šetnjom uz more. Ova je manifestacija idealna za sve koji žele upoznati ponudu vrhunskih i nagrađivanih lokalnih vinara, a ujedno uživati u prirodi i rekreaciji. Ove će se godine održati po peti put i iznimno mi je drago što svake godine privlači brojne goste iz Hrvatske, ali i iz inozemstva poput Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke. Pozivam sve da nam se pridruže i ove godine i uživaju u jesenskim bojama i okusima Novigrada“, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanova.

Ove uspješne vinske manifestacije dio su ponude Klastera sjeverozapadne Istre – udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess Hotels & Resorts – koji raznim manifestacijama i zanimljivim sadržajem tijekom cijele godine nudi domaćim i stranim posjetiteljima motiv dolaska, i ono najvažnije, povratka u destinaciju.

 

Više informacija o manifestacijama i prodaji ulaznica moguće je pronaći na web stranici Klastera sjeverozapadne Istre.

 

 

Kontakt za medije:

rea@noname-pr.com